Hulpactie voor historische linden bij Burcht in Wedde

Harry Brouwer inspecteert de linden bij de burcht in Wedde. Foto: Huisman Media

Enkele inwoners van Bellingwedde springen in de bres voor de historische linden bij de Burcht in Wedde. Ze willen die koste wat kost behouden.

,,We zoeken eerst uit wat het onderhoud, met name het snoeien, kost’’, zegt Harrie Brouwer, één van hen. ,,Daarna kijken we of we sponsors kunnen vinden om die kosten te betalen.’’

De linden werden in de negentiende eeuw gepoot door notaris Arnold Hendrik Koning. Hij redde de burcht in 1829 van de ondergang door hem te kopen van de stad Groningen. De stadsbestuurders wilden het pand slopen.

De linden vormen sindsdien een allee op het burchtterrein. Ze moeten nodig worden gesnoeid. Als dat niet gebeurt, kunnen takken afvallen en een risico vormen voor wandelaars. Ook kunnen de bomen zelf worden beschadigd door het extra gewicht.

Stichting Burcht Wedde

Frank Ferrari sloeg over die situatie enkele maanden geleden alarm bij de gemeente Bellingwedde. Ferrari is voorzitter van de Stichting Burcht Wedde. Die beheert het middeleeuwse gebouw, het kinderhotel dat daarin is gevestigd en het terrein rondom. Ze heeft dit alles in erfpacht van de gemeente.

De gemeentebestuurders zeiden echter geen geld te hebben, tot grote teleurstelling van Ferrari. ,,Wij kunnen die kosten je moet denken aan 10.000 tot 20.000 euro ook niet zomaar dragen’’, zegt hij. ,,Maar gelukkig hebben zich nu particulieren gemeld. Deze lindenallee is historisch en heeft eervolle vermeldingen in bomenboeken. Hij moet blijven.’’

Potje

Dat onderschrijft Harrie Brouwer. Hij heeft een bedrijf dat zich onder meer met snoeiwerkzaamheden bezighoudt, net als de broers Beers uit Bellingwolde die ook meehelpen. ,,We inventariseren eerst de staat van de bomen en berekenen wat de precieze kosten van het snoeien zijn. Dan bepalen we wat we zelf kunnen doen en hopelijk melden zich dan meer mensen als sponsor. Misschien wil toch ook de gemeente iets doen. Ik begrijp dat zij niet zomaar geld kan vrijmaken, maar misschien wil ze toch een kleine bijdrage leveren’’, zegt Brouwer.

Wethouder Wim ’t Mannetje (VVD) zei gisteren dat het ‘potje’ voor groenonderhoud van de gemeente Bellingwedde voor dit jaar echt geen ruimte meer overlaat. ,,Waarbij het absoluut niet zo is dat we geen interesse hebben voor de burcht. De gemeente steekt nog altijd jaarlijks geld in het gebouw en het terrein.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu