Hulppersoneel en omwonenden ziek na lek op NAM-tankenpark bij Delfzijl

Hulpdiensten hadden na het lek bij het NAM-tankenpark in Farmsum dagen werk om alle weggelopen aardgascondensaat in te dammen en te verwijderen. Daarbij zijn volgens SP-Kamerlid Sandra Beckerman ook werknemers ziek geworden. Foto De Vries Media

Medewerkers van hulpdiensten zijn ziek geworden bij het traceren en opruimen van het giftige aardgasconcentraat dat vorige week is weggelekt uit het tankenpark van de NAM bij Farmsum.

Dat stelde SP-Kamerlid Sandra Beckerman donderdag in de Kamercommissie voor economische zaken. Na het incident kreeg zij mailtjes van familieleden van hulppersoneel dat na het lek is ingezet. Die geven aan dat hun partners ziek zijn geworden door vrijkomende dampen.

Die mededeling volgt op berichten van de gemeente Delfzijl en de NAM dat ook omwonenden van het Afwateringskanaal waarin het condensaat vanaf donderdag weglekte, gezondheidsklachten melden.

De NAM ‘betreurt’ dat. Het gasconcern zegt inmiddels een van de omwonenden te hebben gesproken voor nadere informatie. Buurtbewoners klagen vooral over hoofdpijn en geirriteerde ogen, meldt de gemeente.

SP-Kamerlid Beckerman reageerde donderdag woedend, net als haar collega’s Henk Nijboer (PvdA) en Agnes Mulder (CDA). Zij vroegen opheldering over het lek aan minister Wiebes, maar kregen die niet.

Wiebes wil eerst het strafrechtelijk onderzoek afwachten dat het Staatstoezicht voor de Mijnen (SODM) inmiddels heeft ingesteld. ,,Je kunt geen antwoorden geven als je ze niet hebt. Ze komen wel, maar niet vandaag.’’

Beckerman vindt dat de overheid omwonenden daar niet op kan laten wachten. Ook los van mogelijke strafmaatregelen, moet de minister vanuit veiligheidsoverwegingen snel duidelijkheid geven. ,,U zou ook kunnen zeggen: We leggen de NAM aan de ketting.’’

De Kamerleden wil vooral weten hoe het na het lek nog vier dagen kon duren voordat was achterhaald dat de bron was getraceerd op het tankenpark. ,,Het is zeer kwalijk dat de NAM niet meteen in de gaten had dat er zo’n grote hoeveelheid condensaat van haar terrein wegliep’’, aldus een ‘verontruste’ Mulder.

,,Hoe kan het dat de controle- en borgingssystemen kennelijk niet werken?’’, wil het CDA-Kamerlid weten. Ook PvdA’er Nijboer wees erop dat het een jaar geleden ook al mis ging met een lek. ,,Zijn die incidenten aan het toenemen of lijkt dat maar zo?’'

Nieuws

menu