Humor in Grunnegerlaand (een boek uit 1947) wordt opnieuw uitgegeven ter gelegenheid van de 150ste geboortedag van schrijver Kornelis ter Laan uit Slochteren

In 1947 verscheen de eerste druk van ‘Humor in Grunnegerlaand’ van de hand van Kornelis ter Laan. Zijn werk behoort tot het culturele erfgoed van Groningen.

Foto: Uitgeverij Noordboek.

Foto: Uitgeverij Noordboek.

Kornelis ter Laan werd in Slochteren geboren op 8 juli 1871, schrijft Kees Mollema, voorzitter van Historische Vereniging Het Wold.

‘Hij ontwikkelde zich tot onderwijzer, schoolhoofd, politicus en burgemeester, folklorist, taalkundige en publicist. In Groningen werd hij vooral bekend vanwege zijn Nieuw Groninger Woordenboek en als nestor van het Gronings-eigene.’

Warm hart voor zijn ‘laive laandlu’

In Humor in Grunnegerlaand verklaart Ter Laan uitdrukkingen en grapjes en ‘rijgt hij de verschillende onderwerpen op de voor hem zo kenmerkende manier aaneen; gemoedelijk en met een warm hart voor zijn ‘laive laandlu’. Ter Laan sluit dit vrolijke boek serieus af met de volgens hem broodnodige ‘regels voor de eenheid van spelling van alle Groninger dialecten’.’

Cultureel erfgoed van Groningen

Ter Laans werk behoort tot het culturele erfgoed van Groningen, stelt de Historische Vereniging. Zijn jongste kleindochter nam het initiatief tot deze heruitgave, met de originele tekst en met afdrukken van de ‘schilderkes’ die Johan Dijkstra, medeoprichter van Kunstkring De Ploeg, maakte voor de oorspronkelijke uitgave. ‘Dit unieke boek vol humoristische verhalen en anekdotes zorgt voor ‘Grunnegs plezaaier in vrouger doagen’.

Op 10 juli wordt door de jongste kleindochter van Kornelis ter Laan – Stip ter Laan – het eerste exemplaar van het boek uitgereikt aan de kleindochter van Evert Jan Thomassen á Thuessink van der Hoop – jonkvrouw Mieke van Panhuys. Van der Hoop was in de periode 1925-1940 burgemeester van de gemeente Slochteren en woonde destijds op de Fraeylemaborg. Kleindochter Mieke woont nog steeds in Slochteren.

De Historische Vereniging Het Wold is nauw betrokken bij de totstandkoming van het boek en de presentatie. De vereniging werd in 2001 opgericht en bestaat dit jaar 20 jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu