Huub van Gerven uit Appingedam werd 20 in 2020: 'Ik wil niks missen'

In de rubriek 20 in 2020 vertellen jongeren die zijn geboren in het jaar 2000 over hun leven. Wat doen deze (bijna-)twintigers, wat houdt hen bezig en hoe zien zij de toekomst? Vandaag Huub van Gerven uit Appingedam. Hij werd 20 op 12 augustus.

20 in 2020: Huub van Gerven.

20 in 2020: Huub van Gerven. Foto: Corné Sparidaens

,,Ik hou van bezig zijn. Ik kan héél lang en hard doorwerken, het liefst zestig uur per week. Soms slaap ik dan twintig uur achter elkaar, afgelopen vrijdag bijvoorbeeld, dat moet dan blijkbaar. Ik wil niks missen, ik wil overal bij zijn.

Dat ik nu stage loop op een bouwplaats, vind ik heel fijn. Ik zit in het derde jaar van mijn 4-jarige studie bouwkunde aan het Alfacollege, en ik ben blij dat ik mijn stage niet vanaf een bureaukruk hoef te doen, maar tussen de bouwvakkers sta. Mijn taak is om ervoor te zorgen dat iedereen heeft wat hij nodig heeft. En nu krijg ik ook nog eens een klassiek stukje vakmanschap mee. Die echte doorpakkers-mentaliteit op de bouwplaats vind ik prachtig.

Gefascineerd door gebouwen

Ik was vroeger een fanatiek legoër. Ons hele huis lag er vol mee. En mijn vader en moeder zitten allebei in het onderwijs, maar mijn vader heeft ons hele huis verbouwd, dan mocht ik helpen met gereedschap aangeven en zo. Ik vond het geweldig, ik ben van jongs af aan gefascineerd door gebouwen, hoe de constructie is, op wat voor fundering ze rusten. Ik ben fan van de Amsterdamse School, ik hou van het golvende van die bouwstijl. Ik vind het Groninger Forum ook erg mooi, en stiekem de parkeergarage eronder nóg mooier. Ik wilde vroeger architect worden, maar nu weet ik dat niet meer zo. Projectleiding lijkt me ook geweldig. Dat past ook wel bij me.

Ik doe een mbo-studie en er wordt vaak gezegd dat je eigenlijk naar het hbo zou moeten, dan weet je theoretisch iets meer. Ik overweeg dat nu. Maar het ook is heel verleidelijk om nu aan het werk te gaan en om in deze wereld te rollen. Ik krijg vaak banen aangeboden.

Fanatiek skiër

Op dit moment heb ik een baan in de Albert Heijn van Appingedam. Dat is een geweldige club mensen. Vaak gaan we nog even op vrijdag gezellig een biertje doen en zo. Maar dat zit er nu niet in. Jammer. Ik ben een sociale gast, ik kan met veel mensen goed opschieten. Ik zou een Brabander kunnen zijn, haha.

Ik geef in Zwitserland skiles aan kinderen. Ik ben zelf een fanatiek skiër, ik ben op mijn derde op ski’s gezet en er eigenlijk nooit meer afgegaan. Ik hou van die adrenaline. Dat moment dat je aan de rand van een hele steile piste staat en er dan inspringt, dat is übergaaf. Maar reizen zit er vanwege corona niet in. Ik zou dit jaar stage lopen op Malta, samen met twee vrienden. Ging ook niet door. Maar misschien mogen we volgend jaar!

Uitgescholden

Het zijn wel rare tijden. De wereld waarin we leven is complex. Contact houden met je vrienden is nu ingewikkelder geworden. Sommigen heb ik al een paar maanden niet meer gezien. Ik ben in de supermarkt een keer uitgescholden omdat ik aan iemand vroeg of hij een mandje wilde pakken. Dan doe je dat dus de volgende keer niet zo snel weer, terwijl ik denk: die mondkapjes en die schone karretjes, doe dat nou gewoon even. Maar het zorgt toch voor spanningen.

Ach, de wereld draait gewoon door. Ik ben positief ingesteld. Ik weet wat ik wil en als je dat weet, ligt het leven voor je klaar. Dan start je met 5 kilometer voorsprong.’’
 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu