Huurcommissie vertrouwt energie-indexen Solide Verhuur uit Groningen niet en eist extra onderzoek

Foto: Archief DVHN

Solide Verhuur, een van de grootste verhuurders in de gemeente Groningen, ligt onder vuur, omdat het mogelijk heeft gesjoemeld met energie-indexen. De huurcommissie eist extra onafhankelijk onderzoek naar de energie-indexen.

Elke huurwoning heeft een energie-index. Hoe lager de index, hoe energiezuiniger een woning is en hoe meer huur de verhuurder wettelijk mag vragen. Uit onderzoek van Sikkom, in samenwerking met Robin Hood Renters Help, bleek dat veel energie-indexen van Solide niet kloppen. Honderden bewoners van de Trompsingel en Damsport (inmiddels overgenomen door Veldboom Vastgoed) betaalden bijvoorbeeld voor 1400 zonnepanelen op het dak, HR++-beglazing en goed geïsoleerde muren.

Goed voor een zeer zuinige index van net iets boven de 1, voor een koopwoning zou dat een A-label zijn. Maar die zonnepanelen liggen niet op het dak, terwijl veel appartementen slechts enkel glas hebben, geen isolatiematerialen werden aangetroffen en de kozijnen niet van hout of kunststof, maar van metaal zijn.

Dit was voor 22 huurders van een groot appartementencomplex aan de Trompsingel aanleiding naar de huurcommissie te stammen. In een zitting bij deze huurcommissie toonden zij, samen met juridische adviesbureaus Frently, aan waarom de index volgens hen niet klopte en ze dus te veel huur betaalden.

Onderzoek deugt niet, volgens Solide

De afvaardiging van Solide, bijgestaan door een advocaat, stelde in de zitting dat de energie-indexen wel kloppen. Zij stelde daarnaast dat het onderzoek van Frently niet deugde, dat de ingeschakelde expert ‘broddelwerk’ had geleverd, dat renovaties niet goed waren meegenomen en dat mag worden vertrouwd op de juistheid van de indexen.

Verder beweerde Solide geen blaam te treffen omdat Geveke Bouw de opdrachtgever zou zijn geweest. En dat de inspecteur volledig onafhankelijk heeft gehandeld op basis van de destijds geldende wetgeving.

Extra onafhankelijk onderzoek naar de energie-indexen

De huurcommissie kwam vorige week met de uitspraak: er is, dankzij de bewijzen en verklaringen die de bewoners en juridische adviesbureaus aandroegen, gerede twijfel over de juistheid van de indexen. De weerlegging daarvan van Solide heeft het wantrouwen niet weggenomen. Daarom eist de huurcommissie extra onafhankelijk onderzoek naar de energie-indexen.

Zeker is wel dat de huurders fors minder gaan betalen als uit dat onderzoek blijkt dat inderdaad gesjoemeld is met de index. Dat verschil kan, volgens de berekening van Frently, per appartement oplopen tot 150 euro per maand.

Nieuws

Meest gelezen

menu