Huurders Woongroep Marenland naar rechter voor hogere verhuisvergoeding

Huurders in Middelstum willen een hogere verhuisvergoeding Foto DvhN

Huurders van Woongroep Marenland in Middelstum blijven erbij dat ze recht hebben op een hogere verhuisvergoeding. Zo nodig stappen ze daarvoor naar de rechter.

De corporatie en de huurders kwamen vorig jaar in een impasse terecht. Marenland wil aan de Groensingel en de Coendersweg in Middelstum 16 huurwoningen slopen en vervangen door aardbevingsbestendige huizen: 11 levensloopbestendige huizen en twee gezinswoningen.

Vijf huishoudens maakten bezwaar tegen de aangeboden verhuisvergoeding van 6.000 euro en wilden niet verhuizen naar een wisselwoning. Ze vinden de vergoeding te laag om alle extra kosten te dekken. De bewoners moeten twee keer verhuizen (eerst naar een wisselwoning en dan weer terug naar de nieuwe woning) en draaien zelf op voor onder meer de kosten voor de stoffering van hun huis, maar ook voor de inrichting van de tuin.

Geen gouden bergen

Hoewel de corporatie het bod op trok tot 9000 euro, hielden de huurders voet bij stuk, waardoor het project maanden vertraging op loopt. ,,Ze vragen echt geen gouden bergen. Met het geboden bedrag komen ze gewoon niet uit. En vergeet niet dat de huizen ook veertig vierkante meter kleiner worden, er gaat veel opbergruimte verloren. En wie een schuurtje in zijn tuin wil, is daarvoor 5300 euro kwijt’’, zegt Gretha Medema uit Middelstum. Ze komt op voor de belangen van de bewoners. Eén van hen is haar 78-jarige moeder.

,,We hadden hier al lang uit kunnen zijn. Wanneer Marenland de huurders iets meer geld had gegeven, was het geregeld. We hebben geprobeerd een redelijk gesprek met de corporatie te voeren, maar dat is niet mogelijk. Jammer, vooral ook omdat het gaat om ouderen en mensen met een bescheiden inkomen’’, zegt Medema. Twee huishoudens hebben een advocaat in de arm genomen en overwegen nu naar de rechter te stappen om alsnog hun gelijk te halen.

Aandacht

In de Tweede Kamer vroeg Sandra Beckerman (SP) herhaaldelijk aandacht voor de huurders van Marenland. Ze diende in maart een motie in waarin ze pleitte voor een regeling voor huurders via de Nationaal Coördinator Groningen. Daarbij zouden bewoners het bedrag dat ze tekortkomen na een gedwongen verhuizing voor een versterking kunnen aanvragen bij de NCG. De stemmen staakten bij 75 voor en 75 tegen. De motie wordt daardoor komende dinsdag opnieuw in stemming gebracht.

,,Marenland wil helemaal niets, terwijl de eisen van de huurders echt niet zo vreemd zijn. Acantus geeft bijvoorbeeld ook een hogere verhuisvergoeding aan huurders. De bewoners in Middelstum krijgen niet alles terug wat ze nu hebben. Ik vind dat ze daarvoor gecompenseerd moeten worden’’, zegt het Kamerlid. Volgens haar heeft Marenland bij de bewoners laten doorschemeren dat hun huurcontract zo nodig door de rechter kan worden ontbonden.

Dat laatste ontkent woordvoerder Esmee Dekker van de corporatie. ,,Dat klopt niet voor zover wij weten. We zijn met de bewoners in gesprek. We hebben het contract naar hen opgestuurd en hebben afgesproken dat zij dat ondertekend terugsturen. Volgende week weten we meer.’’

Als de contracten binnen zijn maakt Marenland een planning voor het sloop/nieuwbouwproject. ,,We bespreken dan met de bewoners wanneer zij naar de wisselwoning gaan.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu