Huurtoeslag voor studenten onder vuur

In de KPN Borg bij het station van Groningen zijn studio's gerealiseerd. FOTO GOOGLE STREETVIEW

Studenten trekken van traditionele kamers naar luxe studio’s. Met die verschuiving laait discussie op over de huurtoeslag die ze krijgen.

Geen kamer meer in een studentenhuis met een gedeelde keuken en badkamer, maar een studio met eigen voorzieningen. Ook studenten kunnen huurtoeslag aanvragen, waardoor het binnen handbereik ligt voor ze. Maar met steeds meer aanvragen voor toeslag is de pot snel leeg. Hoelang blijven de regels overeind?

,,Ik verwacht er discussie over’’, zegt de Groninger wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). ,,De minister heeft al eens gezegd dat hij het niet terecht vindt dat studenten toeslag krijgen. Ik ben het daar niet mee eens. Als je niet vermogend genoeg bent om te kunnen wonen, moet je toeslag kunnen krijgen." De Algemene Rekenkamer waarschuwde de Tweede Kamer al eerder. Het schreef dat sinds de introductie van de huurtoeslag de uitgaven in rap tempo oplopen. In 2008 ging het nog om ruim 2 miljard euro. Dit jaar stijgt het bedrag naar zo’n 3,5 miljard.

Streng
De stad Groningen is steeds strenger als het aankomt op kamerverhuur. Nog nauwelijks worden vergunningen afgegeven om huizen te verbouwen tot studentenpand. Ondertussen zijn er al duizenden nieuwe jongerenwoningen gebouwd en komen er nog vele bij de komende jaren. Mocht die afgeschaft worden, dan heeft dat een desastreus effect op een studentenstad als Groningen. Het zou veel minder jonge inwoners betekenen’’, zegt de wethouder.

Bouwers houden rekening met dat scenario. Bij veel projecten bouwen ze zo dat bijvoorbeeld van twee appartementen later een grote te maken valt. Mochten de jongeren eruit moeten vanwege gebrek aan huurtoeslag, dan kunnen er ouderen weer in.

 

Nog geen vrees
Toch zal het zo’n vaart niet lopen, denken veel verhuurders. Directeur Pieter Bregman van woningcorporatie Nijestee: ,,De discussie wordt al jaren gevoerd.’’ Ook Lefier vreest nog niet. ,,We blijven bezig met ontwikkelen van jongerenwoningen. We kennen de discussie en houden het in de gaten. Als er iets verandert, moeten we bekijken hoe we jongerenwoningen betaalbaar houden’’, zegt een woordvoerder.

Minister Blok kreeg eind vorig jaar een jaar uitstel om iets te doen aan de stijgende uitgaven voor huurtoeslag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu