IC-verpleegkundigen UMCG zwemmen in hun pauzes met virtuele dolfijnen

IC-verpleegkundige met VR-bril. Foto: UMCG

Tijdens de dienst even tien minuten relaxen door te zwemmen met dolfijnen, op een strand te zitten, een boswandeling te maken of een naar een heldere sterrenhemel kijken. IC-verpleegkundigen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben deze mogelijkheid sinds deze week. Dankzij virtual reality.

De IC-verpleegkundigen kunnen om de beurt vanuit een luie stoel rustgevende in 360-graden gefilmde virtuele natuuromgevingen verkennen. Mét een VR-bril.

Zo’n korte mentale time-out is bedoeld om de knop om te zetten en mentaal weer op te laden. Zodat de IC-verpleegkundigen hun werk in deze tijden van verhoogde werkstress langer kunnen volhouden.

Virtual Reality relaxatie

Deze manier van ontspannen - Virtual Reality (VR) relaxatie - is ontwikkeld door VRelax , in samenwerking met het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG. Het is gemaakt om mensen te laten ontspannen voor wie dat niet altijd gemakkelijk is.

Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met emotioneel zware beroepen, voor mensen die kampen met stress, angst of depressieve gevoelens, en voor patiënten die zware medische behandelingen moeten ondergaan.

Wetenschappelijk onderzoek van het UMCG bij patiënten met psychische problemen liet zien dat VR relaxatie onmiddellijk een positief effect heeft op ervaren stress en stemming.

Aandacht voor mentale gezondheid IC-personeel

Omdat de zorg voor patiënten met Covid-19 veel van het intensive care-personeel vraagt, en nog wel even voortduurt, acht het UMCG extra aandacht voor zijn mentale gezondheid geboden. Temeer omdat normale manieren van ontspannen bemoeilijkt worden doordat de verpleegkundigen in de privésfeer ook te maken hebben met coronamaatregelen.

Het UMCG stelt daarom de de komende maanden op elke IC en in het stiltecentrum VR-brillen beschikbaar. Medewerkers van Universitair Centrum Psychiatrie en getrainde studenten zijn aanwezig om verpleegkundigen te helpen bij het gebruik van de VR relaxatie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu