Groninger Gasberaad woest op Instituut Mijnbouwschade over verwijt profiterende Groningers: 'Dit is verwerpelijk'

In 2014 gingen Groningers de straat op in een fakkeloptocht. Foto: ANP

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft zich de woede op de hals gehaald van het Groninger Gasberaad. ,,Dit is verwerpelijk.’’

Volgens het Groninger Gasberaad begeeft het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) zich op een hellend vlak met de suggestie, dat Groningers misschien wel bovenmatig profiteren van schadevergoedingen.

Het IMG legt in een analyse de nadruk op het feit dat dit jaar het gros van de schademeldingen van adressen komt waar nooit eerder schade was gemeld en dus op grotere afstand van de epicentra van de zware bevingen. Bij het IMG roept dat de vraag op ‘hoe we de kans op schade moeten meewegen. Daar is nader onderzoek voor nodig’, aldus IMG-voorzitter Bas Kortmann.

‘We hebben zes jaar geknokt’

,Zes jaar hebben we geknokt voor het opnemen van de omgekeerde bewijslast in de wet. Als het rijk geen schadebedrag wil uitkeren, moet het aantonen dat de scheuren ergens anders door zijn veroorzaakt. Moeten we straks weer opnieuw beginnen?’’, zegt Susan Top van het Groninger Gasberaad.

,,Het geloof in het IMG krijgt hier een enorme knauw. Omdat de uitkomsten van de schadeanalyses niet bevallen, gaan we de spelregels heroverwegen? Het IMG tornt aan de bewijslast’’, meent Top. Jelle van der Knoop van de Groninger Bodem Beweging (GBB) houdt het IMG aan de omkering van de bewijslast. ,,Wij willen geen ongelijkheid. Het kan niet zo zijn dat je bij nader inzien iemand een half jaar later anders behandelt dan zijn buurman.’’

Veel schade ook optelsom trillingen

Het Groninger Gasberaad kan de stijging van schademeldingen aan de randen van het gasgebied wel verklaren. In het verleden werd hier heel weinig schade toegekend en melden mensen zich nu pas. De toename kan ook te maken hebben met het vertrouwen dat mensen sinds kort hebben in de schade-afhandeling. Het kan ook zijn dat schade niet alleen te wijten is aan alleen zwaardere bevingen maar ook aan de optelsom van trillingen.

Van der Knoop: ,,Het IMG zit ermee en weet niet precies wat het hiermee aan moet. Natuurlijk valt het op dat mensen die aan de randen wonen hetzelfde aantal schades melden dan de inwoners in kerngebied. Daar moeten ze maar mee dealen.’’

‘Er is hier werkelijk iets aan de hand’

Volgens het Groninger Gasberaad mag het IMG zich wel eens iets anders afvragen. ,,Misschien is het feit dat er een miljoen schades zijn geconstateerd gewoon het levende bewijs dat er hier werkelijk iets aan de hand is?’’, aldus het Groninger Gasberaad. Top hoopt dat het IMG de suggestie wegneemt dat schades aan de randen voortaan anders worden bekeken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen
Aanrader van de redactie
menu