IS: minder terrein, meer aanslagen

IS-deskundige Pieter Nanninga. Foto Siese Veenstra

Het kalifaat van IS zal in omvang afnemen. En het Westen moet iets doen aan de onvrede in het Midden-Oosten. Dat zegt IS-deskundige Pieter Nanninga van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het kalifaat van IS zal in omvang afnemen. En het Westen moet iets doen aan de onvrede in het Midden-Oosten. Dat zegt IS-deskundige Pieter Nanninga van de Rijksuniversiteit Groningen.

Terreurbeweging Islamitische Staat verliest in 2016 terrein in Irak en Syrië, maar zal meer aanslagen plegen in Europa. Een besluit van de Nederlandse regering om F-16's van de vliegbases Leeuwarden en Volkel ook in te zetten voor bombardementen in Syrië, maakt de terreurdreiging voor Nederland niet veel groter. ,,Wij staan al op het lijstje'', zegt IS-deskundige Pieter Nanninga, universitair docent Midden-Oostenstudies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Nanninga doet al jarenlang onderzoek naar terreurbewegingen als al-Qaeda en IS.

IS gaat door
De aanslagen in Parijs, het opblazen van een Russisch passagiersvliegtuig in Egypte en onthoofdingen van westerse gijzelaars schokten de publieke opinie in 2015 in hevige mate. In 2016 komt daar nog geen einde aan, waarschuwt Nanninga.

De Midden-Oostendeskundige verwijt politici een beperkte blik op het conflict. ,,Stoere uitspraken als ‘we bombarderen IS terug tot het stenen tijdperk' – wat schiet je ermee op? Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat ik vind dat we niets tegen IS zouden moeten doen. Maar als ik politici hoor over dit conflict, zeggen ze altijd dat we IS moeten bombarderen, maar ik hoor ze nooit over de achterliggende problemen en wat er daarna zou moeten gebeuren.''

Hij vindt dat er meer aandacht moet komen voor het wantrouwen en de ontevredenheid in het Midden-Oosten. Erg belangrijk, zegt Nanninga, omdat die gevoelens ten opzichte van het Westen bij veel meer mensen in de regio aanwezig zijn. ,,Het speelt veel breder dan alleen bij de terroristen van IS.''

Lees meer in het plusartikel.

Nieuws

Meest gelezen

menu