Iconische boerderij in Garrelsweer wordt versterkt en gaat daarvoor tijdelijk 1.40 meter de lucht in

Margreet Kadijk met Thijs in haar armen en Huub met zijn vader Wiard Kraak in 2018. Foto: Archief/Jan Zeeman Foto: Jan Zeeman

Drie jaar woonde de familie Kraak-Kadijk in een grijze woonunit op het erf van hun boerderij, toen een paar jaar in een wisselwoning. Hun eigen Rijksmonumentale ‘Wester Enzelens’ is onbewoonbaar door aardbevingsschade. Maar nu is er licht aan het einde van de tunnel. Het pand wordt versterkt.

De monumentale boerderij Wester Enzelens is bijna niet te missen. Het Groningse pareltje met grote ramen en statige voordeur pronkt naast de rotonde van de N360 in Garrelsweer. Fier, maar leeg. De zogenaamde dwarshuisboerderij, gebouwd in 1883, is al vier jaar onbewoond.

Vocht, schimmels en honderden scheuren

Niet omdat niemand er wil wonen. De familie Kraak-Kadijk wil dat juist héél graag. De boerderij, al zes generaties in de familie, is door bevingsschade onbewoonbaar: vocht, schimmels en honderden scheuren in de muren. Geen plek waar je als gezin met twee kleine kinderen wil vertoeven.

Maar er gloort licht aan het einde van de tunnel. De versterkingsoperatie is na lang wachten eindelijk begonnen.

Bijna anderhalve meter de lucht in

Niet zomaar een versterkingsoperatie. Wester Enzelens wordt losgezaagd van de achterliggende boerenschuur, in januari 1.40 meter de lucht in getild – inclusief de kelder - en verstevigd met behulp van base isolation. Een speciale manier van versterken waarbij de fundering zo wordt aangepast, dat ze schokken op kan vangen. Borg Rusthoven, een monumentale borg die even verderop ook langs de N360 staat, is ook op deze spectaculaire manier versterkt.

De versterkingsoperatie zou eerder dit jaar al van start gaan, maar corona gooide roet in het eten. Nu is het écht zo ver. De hekken staan om het pand, de werkzaamheden zijn begonnen. ,,Als alles meezit kunnen we er in het najaar van 2021 weer in”, zegt een opgeluchte Margreet Kadijk. ,,We zijn er dus nog niet, maar het is wel fijn dat het einde nu in zicht is.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu