Idee voor monnikssculpturen aan De Lindt in Aduard blijkt niet haalbaar

De gekortwiekte populieren aan De Lindt in Aduard.

Tientallen populieren aan De Lindt in Aduard werden de afgelopen tijd gekortwiekt wegens ouderdom en stormschade. Wat rest zijn slechts de stammen. Een idee om die op te kalefateren blijkt niet haalbaar.

Van de stammen zouden monnikssculpturen moeten worden gemaakt. Althans, als het aan een groep inwoners ligt. Goed voor het aanzien van Aduard en geheel in de stijl van het lokale Kloostermuseum, dat daarmee zou worden gepromoot. Mooi meegenomen.

Het idee kwam oorspronkelijk van inwoonster Annetta Burgler en werd, nadat het op de lokale dorps-Facebookpagina was gedeeld, een warm hart toegedragen. Maar ondanks de inzet en het enthousiasme van diverse medebewoners, blijkt het plan niet haalbaar.

Populieren rotten

De gemeente zegt er weliswaar voor open te staan en vindt dat dergelijke initiatieven gesteund moeten worden, maar acht het niet mogelijk. De populierenstammen zijn makkelijk te bewerken, maar zouden te snel wegrotten. Zonde van het werk dus.

De stammen zullen de komende tijd definitief worden verwijderd. Eind dit jaar zullen er nieuwe bomen worden gepland.

'Een gemiste kans'

"Een gemiste kans", zegt Aduarder Klaas Zuur, die zich voor het idee heeft ingezet. "Mensen zijn er erg enthousiast over, zelf mensen die niet in Aduard wonen. Ik denk dat het dorp en het museum baat bij de sculpturen zouden hebben. Al zouden ze er maar een paar jaar staan, voordat ze wegrotten."

Andere invulling

Raadslid Henk Bakker (GroenLinks) bracht het onderwerp enkele weken geleden ter sprake in de raad. Een officiële reactie op zijn vragen is tot nu toe nog uitgebleven.

"Het is een leuk idee, dat je op die manier de stammen nog kan gebruiken. Maar ik snap dat het van de geschiktheid van het hout afhangt. Misschien moet er worden gekeken naar een andere invulling van het idee. Wellicht worden er andere bomen in de omgeving gekapt, die daarvoor gebruikt zouden kunnen worden."

Nieuws

menu