Iedereen kan de onvrede zien: spandoeken hangen al maanden in UMCG

Medewerkers van het UMCG willen verbeteringen. Foto DvhN

In de gangen van het UMCG hangen al twee maanden spandoeken van personeel uit onvrede over de gesloten operatiekamers en ic-bedden.

De onrust in het academisch ziekenhuis over het personeelstekort is alleen daarmee al merkbaar voor bezoekers. Maar patiënten merken ook dat wachttijden oplopen en dat ze vaker worden doorgestuurd naar andere ziekenhuizen.

Al dit hele jaar staan er operatiekamers en bedden op de intensive care leeg, omdat er niet genoeg ic-verpleegkundigen, operatieassistenten en anesthesiemedewerkers zijn. Ook op de gewone ver-pleegafdelingen staat daardoor zo’n 15 procent van de bedden leeg.

Glans is eraf

Het Universitair Medisch Centrum Groningen is de grootste werkgever van het Noorden en stond ook altijd bekend om een prima personeelsbeleid. De glans is er alleen een beetje vanaf de laatste tijd.

De slechtere sfeer is met name voelbaar in het ziekenhuisdeel, de voorste gebouwen op het grote medische complex aan de oostkant van de Groningse binnenstad.

Vooral in de operatiekamers en intensive cares wordt onder medewerkers geklaagd over de steeds hogere werkdruk, over de vele protocollen en administratie, over de nogal hiërarchische verhoudingen, en over het gebrek aan waardering van hogerhand.

Onvrede barst uit in acties

Die onvrede barstte deze zomer uit tijdens acties voor een betere cao. Eerst al was er een opmerkelijk hoge opkomst bij een actie op het voorplein. Half augustus, midden in de vakantie, liepen de witte jassen met zijn honderden door de ziekenhuisgangen in een stille tocht georganiseerd door de vakbonden.

Overal werden spandoeken opgehangen met protestleuzen tegen het bestuur. Niet alleen over de gewenste loonsverhoging, maar ook over het tekort aan personeel en de ongewenste sluiting van operatiekamers en bedden.

De meeste van die spandoeken hangen er nog steeds, intussen wel flink verkleurd. De federatie van universitaire ziekenhuizen heeft weliswaar een loonsverhoging van 8 procent in drie jaar tijd geboden, het personeel heeft nog tot eind deze maand om daarover te stemmen.

De ziekenhuisleiding vroeg vakbonden en personeel wel om die spandoeken weg te halen, maar alleen de bonden zelf hebben daaraan gehoor gegeven.

Aartsen loopt niet weg

Het bestuur liep niet weg voor de protesten. Bestuursvoorzitter Jos Aartsen sprak de demonstranten half augustus persoonlijk toe, en zei zijn best te doen richting de werkgeversorganisatie NFU, de federatie van universitaire ziekenhuizen.

En toen die NFU uiteindelijk met een loonbod kwam van 8,25 procent voor de komende drie jaar, stuurde Aartsen er ook een brief bij aan alle medewerkers.

Maar op de een of andere manier valt het niet lekker. Naast de geboden loonsverhoging en maatregelen tegen de werkdruk kwam het UMCG-bestuur nog met een bonus van vijfduizend euro voor medewerkers rond het operatiecentrum die beloven drie jaar te blijven. En dat leidt helemaal tot scheve gezichten. Waarom de een wel en de ander niet, wordt dan geklaagd.

Nieuws

Meest gelezen

menu