Aardbevingsserie 'Ik Wacht' gaat met theatergroep Jan Vos ('GAS') mee op tournee

Scène uit GAS. Foto: Daphne van de Velde

Stond ‘GAS’ van Toneelgroep Jan Vos eerder in een zelfgemaakt theater in het aardbevingsgebied, binnenkort staat op de ‘echte’ bühnes door de rest van het land. En ‘Ik Wacht’ gaat mee op sleeptouw.

Toneelgroep Jan Vos trok met de gelauwerde voorstelling GAS zo’n acht- à negenduizend bezoekers naar zijn speciale, verplaatsbare theater. Nu maakt het gezelschap zich op voor een nieuwe ronde voorstellingen. Van september tot en met december trekt GAS langs meer dan veertig theaters door heel het land.

‘Ik Wacht’ reist mee

Het theatergezelschap werkt altijd met een randprogramma. Deze keer reist een mini-expositie van de serie van mee. Van februari tot en met mei verscheen in deze krant elke dag een interview met een inwoner van het aardbevingsgebied die te maken heeft met bevingsschade. De in totaal 101 verzamelde verhalen zijn in augustus gebundeld in het boek Ik Wacht .

Nu gaan tien van de verhalen van gedupeerden mee op tournee. In de hal of de foyer van de theaters staan straks grote blauwe borden met daarop een verkorte versie van de interviews. Naast Ik Wacht reist ook een kleine tentoonstelling van de Verhalen van Groningen mee over de geschiedenis van de gaswinning.

Op veertien plekken organiseert Jan Vos een talkshow voorafgaand aan de voorstelling. ,,Bij de eerste voorstelling is minister Eric Wiebes de hoofdgast’’, vertelt schrijver Tjeerd Bisschoff. Daarnaast schuift oud-burgemeester Marijke van Beek van Eemsmond aan, samen met aardbevingsgedupeerde Yvonne Morselt en de Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck.

Van realiteit, naar fictie en weer naar de realiteit

Volgens regisseur Jeroen van den Berg is het randprogramma heel belangrijk voor GAS . ,,Tjeerd begint, voordat hij een voorstelling schrijft, met zeer grondig onderzoek. Hij gaat met mensen in gesprek. Dus we starten met de realiteit en daar maken we fictie van. Door Ik Wacht mee te nemen in het randprogramma, eindigen we weer in de realiteit.’’

Het spelen in de zalen door het land is een grote omslag voor het theatergezelschap. ,,De theaters waar we spelen hebben een kleiner speeloppervlak dan ons eigen theater. Daarvoor moeten aanpassingen worden gedaan’’, zegt Bisschoff. Zo moest onder meer het decor worden aangepast.

Betrokken publiek

De schrijver vindt het best spannend om met deze voorstelling door het land te reizen. ,,In Groningen werden we bezocht door een heel betrokken publiek. Veel mensen konden zich herkennen in het verhaal. Ik ben benieuwd hoe dat in de rest van het land is.’’

Van den Berg voelt die spanning minder. ,,Ik denk dat Tjeerd te bescheiden is over zijn werk. Ja, mensen in andere delen van het land zullen misschien niet lachen als de NAM-directeur zegt dat hij voor de Dialoogtafel komt. Maar ik denk dat het een heel goed verhaal is met sterk menselijk drama.’’

Familie Boelens uit Hoogezand-Sappemeer

De voorstelling GAS gaat over de ontdekking, de hoogtijdagen en de ondergang van het grootste gasveld van Europa. Dat vormt de achtergrond van het woelige leven van drie generaties van de Groningse familie Boelens, met als epicentrum Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer.

Op 12 september speelt Jan Vos de try-out in Lelystad. Op 13 en 14 september staat het gezelschap op het Nederlands Theater Festival in Amsterdam.

Nieuws

Meest gelezen

menu