'Ik heb nu al nare rillingen.' Deze drie Oekraïense vrouwen in Groningen vertellen over de spanningen in hun geboorteland

De spanningen in het oosten van Oekraïne zijn tot in Groningen te voelen. Drie dames van Oekraïense komaf die al jaren in Groningen wonen vertellen over de situatie in hun geboorteland.

Yuliya Hilevych, Yara Marusyk, en Oksana Lozynska.

Yuliya Hilevych, Yara Marusyk, en Oksana Lozynska. Eigen foto's.

Een autorit van Groningen naar de Oekraïense oblasten Donetsk of Loegansk duurt zo’n 31 uur. De twee oblasten, vergelijkbaar met regio’s of provincies, liggen op ongeveer 2600 kilometer rijden, maar toch is het conflict dat daar gaande is geen ver-van-je-bed-show. Voor Oksana Lozynska, Yuliya Hilevych, en Yara Marusyk, die alle drie al jaren in Groningen wonen, komt het zelfs heel dichtbij. Zij zijn van Oekraïense komaf en vertellen ons voor de tweede keer wat de situatie in hun geboorteland voor hen en andere Oekraïners betekent. We spraken hen al eerder toen Russische troepen zich bij de Oekraïense grens verzamelden, en doen dat weer nu de troepen Donetsk en Loegansk zijn binnengetrokken.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's