Ik wacht (1): Dominee Tjalling Huisman uit Zeerijp

Voorganger Tjalling Huisman in de Jacobuskerk van Zeerijp. Foto: Jan Zeeman

Een jaar na de aardbeving in Zeerijp wachten nog altijd vele Groningers op een oplossing voor de schade aan hun huis. DvhN lanceert Ik Wacht, een serie over Groningers in het bevingsgebied die het zat zijn. Vandaag aflevering 1: Dominee Tjalling Huisman uit Zeerijp.

Dominee Tjalling Huisman (57) van Zeerijp herinnert het zich als de dag van gisteren. Een jaar geleden zat hij thuis in de pastorie naast de Jacobuskerk. „Ik zat hier aan tafel in de keuken en hoorde ineens een harde klap. Ik dacht: wat is dat? Ik herkende het niet gelijk als een aardbeving. Dat duurde een paar seconden.”

Dat kwam door zijn zoon, die uit de woonkamer kwam. „Normaal houdt hij het hoofd koel. Als het hard stormt op zee, blijft hij rustig op zijn telefoon kijken. Maar nu reageerde hij geschrokken, omdat het houtwerk in de woonkamer kraakte. Toen ben ik gelijk naar buiten gelopen om te kijken naar de kerktoren. Die stond gelukkig nog overeind. Er kwamen mensen uit de kerk, die zeiden: 'Was dit nu een aardbeving?' Ook zij hadden alleen een klap gehoord en niks voelen bewegen. Daarna begon het circus.”

Scheuren in houtwerk

De schade aan de pastorie, die dateert van 1861, valt volgens hem mee. Er zitten wat scheuren in het houtwerk. Maar anders dan de meeste andere panden in Zeerijp is zijn huis nog steeds niet geïnspecteerd, ‘waarschijnlijk omdat het een monument is’. „De schade aan de kerk is volgens mij erger. In de toren zat al een scheur, maar die is groter geworden. Bij zo’n kerkgebouw uit veertiende eeuw is dat doodzonde.”

Huisman heeft er na een jaar wachten weinig vertrouwen meer in. Minister Eric Wiebes vindt hij ‘volstrekt onbetrouwbaar’. „In het tv-programma Zomergasten speelde hij mooi weer. Van een voormalig streekgenoot (presentator Janine Abbring, red.) kreeg hij een podium. Ze heeft haar best gedaan, maar je moet natuurlijk nooit een zittend politicus uitnodigen.”

Administratieve rompslomp

In de uitzending beweerde Wiebes dat hij het voor Groningen zou regelen. Maar het gemeentebestuur en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) zitten volgens hem met de handen in het haar. „Ze moeten handelen volgens het nieuwe stramien van de minister. Feitelijk kunnen ze weinig doen voor de gedupeerden. De mensen zijn ondertussen moedeloos omdat ze al jaren aan het lijntje worden gehouden met veel administratieve rompslomp en juridisch touwtrekken. Ze leven in een kafkaiaanse wereld.”

Hij weet wel wat er moet gebeuren. Er moet zo snel mogelijk worden doorgepakt met de versterking van woningen die zijn aangemerkt als onveilig. En dan niet op basis van de berekening van Wiebes, maar op die van eerdere inspecties, dus niet 1500 maar 22000 huizen. „Ook ergert het mij dat de NAM nog steeds een rol op de achtergrond speelt. De minister speel het goed. Hij verwijst alles door naar de gemeenten en de provincie. Zelf blijft hij buiten schot. De Tweede Kamer pikt dat.”

Duidelijkheid

De inwoners van Zeerijp verlangen volgens hem zo snel mogelijk naar duidelijkheid en een voortvarende aanpak van hun problemen. „Aan de andere kant willen we dat de aardbevingen ophouden. We hebben een prachtig dorp, waarin mensen op een mooie manier met elkaar samenleven. We willen heel graag ons normale leven weer oppakken, dat is het overheersende gevoel.”

***

Ben je het wachten ook zat? Doe mee!

Ben je het wachten op Wiebes ook zat? Vanaf deze week publiceert DvhN elke dag een kort verhaal over een Groninger die rap een oplossing wil. Wil je je verhaal ook delen? Mail naar gr[email protected] .

Nieuws

Meest gelezen

menu