Ik wacht (34): Johannes en Petranel Bos uit Noordbroek

Johannes en Petranel Bos: ,,De verf was letterlijk nog niet droog of we hadden nieuwe scheuren.’’ Foto: Jan Zeeman

Ruim een jaar na de beving in Zeerijp wachten nog vele Groningers op de oplossing voor de schade aan hun huis. Ik wacht is een serie over hen die het wachten zat zijn. Aflevering 34: Johannes en Petranel Bos uit Noordbroek.

Een brief aan de koning

,,Majesteiten, Ik heb nooit gedacht dat ik de koning en koningin van Nederland ooit in mijn leven een brief zou sturen.’’ Zo begint de brief van Petranel Bos (45) aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Gedateerd: 3 maart 2015.

,,Onze huizen zijn ernstig beschadigd en we maken ons zorgen om de veiligheid van onze gezinnen’’ , schrijft ze. (...) ,,De NAM = Shell en ExxonMobil zijn bijzonder grote en machtige organisaties die in alle haarvaten van de schadeafhandeling zitten. (...) Als gewone Groningse burgers kunnen wij niet op tegen deze grootmachten.’’

Een woonboerderij op Korengast

,,Deze brief was nog voor we in alle gerechtelijke procedures zaten’’, zegt Petranel Bos. Ze zit met haar partner Johannes (49) aan de keukentafel. Het stel woont in een woonboerderij op Korengarst, een buurtschap met bijna allemaal boerderijen, even buiten Noordbroek.

,,We waren in augustus in 2012 op vakantie en bij thuiskomt praatten buren en bekenden nog na over flinke aardbeving bij Huizinge van 3,6 op de schaal van Richter.’’ De Bossen horen de verhalen aan. Johannes pakt zijn tractor om het gras te maaien. Al rijdende valt zijn oog op een grote scheur in de voorgevel. Bij nadere inspectie blijken er veel meer scheuren in hun boerderij te zitten.

Alle woningen in de buurtschap hadden schade

,,We hebben de schade gemeld en alles is keurig hersteld’’, zeggen ze. Petranel: ,,Maar de verf was letterlijk nog niet droog of door een nieuwe beving hadden we opnieuw scheuren.’’ Korengarst is een zandrug en alle woningen in het buurtschap hadden schade. Toen de NAM sputterde en de regelgeving hen te ingewikkeld werd, besloten de bewoners - zes huishoudens - zich te verenigen. ,,Ieder heeft zijn eigen deskundigheid en samen sta je sterker.’’ Maandelijks storten ze geld in een pot en daarvan betalen ze hun advocaat. In juli 2017 diende de eerste rechtszaak, in april dit jaar de vierde. Ze willen dat de NAM de schade van alle woningen erkent en herstelt.

Voor de Bossen betekent het waarschijnlijk nieuwbouw. Het herstel van de schade is door een expertisebureau geraamd op zo’n 9 ton. Johannes: ,,Dat gaat ver over de waarde van het pand heen. Er is dan nog niets versterkt, alleen maar herstelt.’’ De NAM deed eerder een bod voor sloop en herbouw maar onder voorwaarden, en daar gingen ze niet mee akkoord.

Een goede hobbytimmerman

Ze kunnen herbouwen, zegt Johannes, en dan per onderdeel de rekening bij de NAM indienen. ,,Bijvoorbeeld eerst voor de fundamenten, dan voor de muren, dan de inrichting van de keuken enzovoort.’’ Maar ze willen zelf de baas zijn over dat budget en niet over elke rekening steggelen. Bovendien wil Johannes graag zelf een deel van de bouw doen. ,,Ik ben een goede hobbytimmerman. Maar dat kan niet omdat alle rekeningen op naam van de NAM moeten.’’ Ze vinden het bizar dat de veroorzaker van de schade een vinger in de pap houdt terwijl ze zelf, als eigenaren van het pand, buiten schot staan. ,,We willen de regie over ons eigen huis terug.’’

Alles is er op gericht je te belazeren

Meerdere experts hebben ze over de vloer gehad. Die van de NAM ontkennen de nieuwe schade, alle andere bureaus zeggen: bevingsschade. Zij zitten er tussenin. Johannes: ,,Er is niemand die zegt: zo gaan we het oplossen. Alles is er op gericht je te belazeren.’’ Petranel: ,,De overheid zegt dat alles ruimhartig wordt vergoed. Wij merken er niets van.’’ Johannes: ,,He-le-maal niks.”

In 2015 eindigt haar brief aan de koning: ,,Het is zo complex, zo groot en zo alles omvattend dat het probleem niet eens in je hoofd past en we geen idee hebben wat ons nog allemaal boven het hoofd hangt. Dat maakt verdrietig en machteloos. En dat maakt dat ik voor het eerst in mijn leven een brief aan u schrijf.’’

Wacht u ook?

Mail naar [email protected]

Nieuws

Meest gelezen

menu