Ik wacht (91): Annita en Willie Spithorst uit Schildwolde

Annita en Willie Spithorst. Foto: Jan Zeeman

Een jaar na de aardbeving in Zeerijp wachten nog veel Groningers op een oplossing voor de schade aan hun huis. Ik Wacht! is een serie over mensen die het wachten zat zijn. Vandaag aflevering 91: Annita en Willie Spithorst uit Schildwolde.

Naam: Willie en Annita Spithorst
Leeftijd: 60 en 58 jaar
Woonplaats: Schildwolde
Beroep: ondernemers
Huis: Monumentale boerderij met bijschuur

Wacht u ook?  We zoeken nog kandidaten voor deze serie. Mail naar 
groningen@dvhn.nl

'Een heel vies spelletje'

Bezoek van Annita en Willie Spithorst is vaak onder de indruk van de grote monumentale boerderij met bedrijfsruimte aan de Hoofdweg in Schildwolde. ,,Wat wonen en werken jullie hier prachtig, horen we dan’’, vertelt Willie. ,,Ik zeg dan maar: kijk eerst maar eens goed om je heen.’’

De boerderij - een rijksmonument - zit vol scheuren. Evenals de beeldbepalende bijschuur er achter.

De schade is zo groot, dat de contra-expert in ieder geval de hoeve totall los heeft verklaard. Het echtpaar ligt al jaren in de clinch met de NAM, want die weigert de schade te erkennen, laat staan te vergoeden. Dat trekt een zware wissel op hun leven.

Onze levens staan stil

Ze hebben een aannemings- en verhuurbedrijf in de grond-, weg-, en waterbouw aan huis. Hun 37-jarige zoon is sinds 2010 mede-eigenaar en wil de zaak en opstallen overnemen.

,,Het plan was dat wij afbouwen en hij het bedrijf voortzet. Hij wil hier met zijn gezin gaan wonen. Een overdracht is in deze situatie niet mogelijk. Hoe groot is de schade? We zitten al jaren in onzekerheid’’, zegt Annita verdrietig. ,,Onze levens staan stil.’’

Willie was 12 jaar toen zijn ouders de grote boerderij kochten. Hij trouwde in 1979 met Annita en ging het huis uit.

Zes jaar later nam het jonge paar het complex over. ,,Als je je geld kwijt wilt, moet je een oude boerderij kopen’’, zegt Willie. Ze investeerden tonnen in onderhoud en verbouwing.

In 2013 zag Willie scheuren in de hal. Ze zagen al gauw een relatie met gaswinning. ,,Het jaar daarvoor zat er een piek in de gaswinning. Als grote hoeveelheden plotseling uit de bodem worden onttrokken, kun je verwachten dat de gevolgen ook groot zijn. Daar hoef je niet voor te hebben doorgeleerd.’’

Cosmetisch herstel

Aanvankelijk was ook de NAM van oordeel dat in ieder geval een deel van de schade te wijten was aan de gaswinning. De Spithorsts gingen echter niet akkoord met wat zij noemen ‘cosmetisch herstel’.

,,Een tijdelijk lapmiddel. Het probleem zit in de fundering. Maar de schade-expert van de NAM mocht alleen schade boven het maaiveld meenemen in zijn rapportage.’’ Ze gingen in verweer en er kwamen enorme herstelbedragen op tafel. ,,Opknappen gaat ontzettend veel geld kosten, dat is onbegonnen werk’’, zegt Willie.

Tot hun ontsteltenis stelde de NAM vervolgens dat de schade toch niet is te wijten aan aardbevingen. Annita: ,,Terwijl het zwart op wit staat, zeker voor een deel.’’ Willie: ,,Een heel vies spelletje.’’ Ze stapten naar de rechter om nieuw onderzoek af te dwingen. Dat is gelukt. Het onderzoek loopt.

Duurbetaalde specialisten

Annita: ,,Met tien man kwamen ze hier voor een schouw. Allemaal duurbetaalde specialisten van over ver. Na anderhalf uur vertrokken ze onverrichter zake. De door de rechter aangewezen deskundige had zich niet voldoende ingelezen. Wat een geldverspilling.’’ In november kwam de ploeg terug. ,,Een hele lange dag. Ze maakten meer dan vijfhonderd foto’s.’’

De NAM houdt de boot nog steeds af. ,,Schade-experts mogen geen gebruik maken van recente rapporten volgens het principe van de omgekeerde bewijslast. Om moedeloos van te worden’’, aldus Willie.

,,En ondertussen komt het Rijk met ruim een miljard euro voor projecten. Een zoethoudertje voor de provincie en gemeenten. De overheid krijgt geld in de schoot geworpen, er is 68 miljoen euro voor aardbevingsbestendig bouwen van het Forum, terwijl particulieren het vergoeden van hun schade juridisch moeten afdwingen. Dat klopt natuurlijk niet.’’

Annita laat een tekening zien van een van de kleinzoons, acht jaar jong. Hij brengt hun ellende treffend in beeld: bij hun huis staat in grote letters BOEM!

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Ik wacht
menu