'Ik wil het liefst verhuizen': bewoners van flat in Beijum waar explosieven zijn aangetroffen, blijven bang

Het complex aan de Wibenaheerd. Foto: ProNews

Nu de explosieve stoffen zijn opgeruimd uit het appartement aan de Wibenaheerd in Beijum, waar vrijdagavond een ontploffing plaatsvond, mogen de andere bewoners van het gebouw weer naar huis. Maar niet iedereen wil dat: „Ik voel me hier onveilig.”

Wat moeder Jettie betreft is het zonneklaar: haar dochter Naomi heeft vrijdagavond een trauma opgelopen.

Naomi woont samen met haar vriend Sibrand in de flat aan de Wibenaheerd, schuin boven het appartement waar vrijdagavond de achterwand werd weggeblazen door een explosie. Jettie zoekt hen maandagochtend op, om samen een eindje te wandelen met de honden van het stel. Ze maakt zich bezorgd.

„Naomi schrikt sinds afgelopen weekend al van een deur die dichtslaat”, zegt Jettie. „Die ontploffing was gewoon traumatisch.”

‘We voelden alles trillen’

Even voor achten op vrijdagavond ontplofte een fornuis in één van de appartementen in de flat. Omwonenden konden later op dezelfde avond weer terug hun huis in, maar zaterdag moest de flat opnieuw ontruimd worden. „Die middag kregen we informatie binnen die dusdanig was dat we de woning hebben doorzocht”, zegt Robert-Jan Valkema van de politie Noord-Nederland.

Zaterdagavond vond de politie explosieve stoffen. Pas laat op de zondagavond gaf de politie het gebouw vrij, zodat bewoners terug naar hun huis konden. Het onderzoek, in samenwerking met de Explosieven Opruimings Dienst (EOD), duurde de rest van het weekend. Zondagavond laat konden de bewoners van de Wibenaheerd weer naar hun huis terug.

Van die mogelijkheid hebben maar weinig van haar buren gebruik gemaakt, zegt Naomi. „Volgens mij zijn er ongeveer vijf bewoners teruggekomen.” Hoewel hun woning niet beschadigd raakte („we voelden wel alles trillen”), willen Naomi en Sibrand er zo snel mogelijk weg. „Ik voel me hier niet meer veilig”, stelt Naomi. „Heel veel mensen willen het liefst verhuizen.”

Gemeente en Nijestee weten van bezorgdheid (en zijn bereikbaar voor vragen en hulp)

Gemeentewoordvoerder Hans Coenraads herkent de bezorgde geluiden. „Wij horen ook van mensen die zich onveilig voelen, niet alleen in het complex zelf, maar ook eromheen.” De gemeente werkt samen met wooncorporatie Nijestee, de eigenaar van het flatgebouw, aan informatievoorziening.

Maandag- en dinsdagmiddag zijn medewerkers van Nijestee aan de Wibenaheerd om bewoners te woord te staan. „Zij kunnen vragen beantwoorden en eventueel doorverwijzen”, zegt Coenraads. „Dat hangt natuurlijk af van waar de vraag over gaat. Als het de woning zelf betreft, kan Nijestee het meestal oplossen. Als er andere zorgen spelen, kunnen de medewerkers ook verwijzen naar hulpverlening via bijvoorbeeld het WIJ-team.

Er zijn ook een noodnummer en e-mailadres (wibenaheerd@nijestee.nl) waar angstige bewoners met vragen terechtkunnen. „En we gaan later deze week ook de rest van de buurt van informatie voorzien”, kondigt Coenraads aan. „Er wordt gewerkt aan een brief.”

‘Als er nog gevaar was, hadden we het gebouw niet vrijgegeven’

Politiewoordvoerder Valkema benadrukt: „Als er nog gevaar was, zouden we het gebouw absoluut niet hebben vrijgegeven. De woning is helemaal doorgeplozen en onderzocht en de omwonenden kunnen weer veilig naar hun huis terug.”

Valkema kan nog niet meer vertellen over welke explosieve stoffen precies zijn aangetroffen, of hoeveel. „Daarmee zou ik in dit stadium het onderzoek schaden. Het gaat in elk geval niet om granaten of verboden vuurwerk - die geruchten gaan rond, maar dat klopt niet. Het zijn stoffen, geen explosieve goederen.”

Twee bewoners in beperkingen

De precieze oorzaak van de explosie op vrijdagavond is nog steeds niet duidelijk. „We weten alleen dat er een fornuis of een oven is ontploft. Wat tot die ontploffing geleid heeft, onderzoeken we nog.”

De twee bewoners van het appartement met de gevaarlijke stoffen zijn aangehouden. Zij zitten in beperkingen, wat inhoudt dat ze geen contact mogen hebben met de buitenwereld. Waarvan ze precies verdacht worden, wil de politie nog niet bekendmaken. „Het kan zijn dat gaandeweg het onderzoek er verdenkingen afgaan of bijkomen”, verklaart Valkema.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu