Imca Marina: 'Eerlijk gezegd denk ik dat ik al twee keer corona heb gehad'

Nederland zit voorlopig vooral thuis en zangeres Imca Marina (78) uit Midwolda ook. Wat leest, luistert of kijkt zij om de dag door te komen?

Imca Marina.

Imca Marina. Foto: ANP

Hoe gaat het met u?

.,Fantastisch! Ik leg mij neder bij het feit dat we getroffen zijn door een wereldwijde pandemie. Er valt niets anders te doen. We moeten de verspreiding zo goed mogelijk tegengaan. Gelukkig weten we steeds meer over het virus en de symptomen. Eerlijk gezegd denk ik dat ik het al twee keer heb gehad.

Ik heb sinds februari tot eind maart steeds weer moeten hoesten, zo’n hele droge hoest. Iedere keer een paar dagen verkouden en dan kwam het na een paar dagen weer terug, opgezette klieren én hoofdpijn. Dat is echt niets voor mij. Nu is het min of meer over. Ik weet het natuurlijk niet zeker, want ik ben niet getest, maar de kans is groot dat ik het achter de rug heb.”

Wat doet u zoal overdag?

,,Ik verveel me in elk geval geen moment. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik geniet enorm van de rust. Het is zo rustig op straat én in de lucht. Dat ken ik alleen uit de oorlogsjaren, dat de straten zo rustig waren. Ik woon in Blaricum tegenwoordig, onder de rook van Schiphol, en normaal komt er elke twee minuten wel een vliegtuig over. Maar nu is het stil! Dat krijgen we nooit meer terug.

Ik benut de tijd en rust om in de tuin te spitten en te graven. Ik ben gregoriaans gaan zingen. Ik ben een mezzo-sopraan, maar was even bang dat ik niet meer wist hoe ik moest zingen. Toen vond ik een operazender en heb ik ’s nachts keihard staan zingen. Ik kan het nog. Ik kijk ook veel tv, vooral de BBC omdat ik zoveel van dat land hou. En de VPRO, die maken nog echt práchtige programma’s! En ik lees heel veel.”

Oh ja? Heeft u wat aanraders dan?

,,Toen ik in Groningen woonde, had ik een bibliotheek met wel 14.000 boeken. De helft is verbrand of heb ik moeten weggeven toen ik vanuit Groningen naar Blaricum verhuisde. Ik heb net De financïele Canon van Nederland van Martien van Winden uit. Die Nederlandse econoom neemt je mee langs de economische geschiedenis vanaf het begin van Nederland aan de hand van cijfers en anekdotes. Hij stelt dat de lessen die we in het verleden hebben geleerd wel een garantie voor de toekomst zijn, toen waren er ook epidemieën. Hij beschrijft dat zó goed!

En ik kocht in het Scheepvaartmuseum het boek Ship’s Cats in War and Peace van Val Lewis. Vooral vanwege de afbeelding van de eigenwijze kat op de kaft, maar er staan hele leuke verhalen en anekdotes in over de katten die op schepen meegingen en wat zij betekenden voor de bemanning. Er is zelfs een kat die de ridderorde kreeg van Queen Elizabeth!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu