Imposante bomenrij langs de Hunzeboord in Groningen verdwijnt nu echt (en in rap tempo ook)

De groene ‘muur’ langs de Hunzeboord in Groningen verdwijnt deze week in rap tempo. Brabantse houthakkers pellen de 279 bomen tak voor tak af.

Het duurt nog wel een week(je) voordat de 650 meter lange boomwand bij het bedrijventerrein rond de Beckerweg (Ulgersmaweg) helemaal is verdwenen.

Het is een van de grootste en opvallendste kapprojecten dit jaar in Groningen. De klus is zo bijzonder dat aannemer Vos Groenvoorziening uit Roden er specialisten uit Noord-Brabant voor inschakelt.

Rooierij

Boomrooierij Weijtmans uit Udenhout is met groot materieel afgereisd om de klus te klaren. Voor het ‘fileren’ van de boomwand zet het bedrijf rooimachines met 32 meter lange telescoopkranen in.

Daarmee zagen ze op afstand de ‘takken’ -sommige zijn groter dan een doorsnee stadsboom- een voor een van de stam en leggen ze na een korte luchtreis zachtjes op de grond om een gasleiding niet te beschadigen. Er valt niks om, ook de kale stammen niet.

In de buurt worden restanten in handzamere delen gezaagd, met vrachtwagens afgevoerd. Het hout gaat waarschijnlijk als zaagsel een biomassacentrale in.

Blij, geschrokken

Ondernemers en voorbijgangers reageren wisselend. Sommigen zijn ‘al lang blij’ dat ze eindelijk even geen herfstbladeren hoeven op te vegen. Of opgelucht dat ze voortaan bij storm rustig niet meer bang hoeven te zijn voor ongelukken door afbrekende (dode) takken.

Anderen schrikken als ze zien wat er gebeurt (‘oef, dit valt tegen. Hebben we hier wat van mogen vinden?’) of -vanuit de beschutte Hunzezone bij de manege tussen Kardinge en de Korreweg- van wat er achter het groen tevoorschijn komt: de stad. Zo dichtbij opeens...

Een enkeling is ook bezorgd voor de vogels (tientallen soorten) en andere dieren (vleermuizen, insecten) die hun woonomgeving kwijt zijn. Hoe gaat het daarmee? Overleven ze dit? Waar dan?

Discussie

De bomen zijn in de jaren 60 en 70 geplant. Volgens de gemeente was het de bedoeling dat ze snel groot zouden worden, en wist iedereen dat ze rond deze tijd vervangen moesten worden. Sommige ecologen en burgers zien wel gebrek aan onderhoud en erkennen takbreuk, maar zeggen dat de bomen nog zeker tien jaar hadden geleefd. Op veel gerooide stammen is geen rotte plek te zien.

Ze vinden dat de gemeente in die tijd beter had kunnen opdraaien voor mogelijke stormschades, en ondertussen de hoge ecologische waarde van het gebied voorzichtig had moeten aanpassen in plaats van vernietigen. Omdat juist zulke oude bomen, met hun dikke schors en grote kronen, goud waard zijn voor de biodiversiteit.

De bezwaren vonden geen gehoor, alleen de stam met het nest van de torenvalken blijft overeind. Of dat is genoeg is voor de vogels, moet volgend jaar blijken. Volgens de gemeente komen er in november 127 nieuwe bomen terug en zal de nieuwe bomenwand over tien jaar net zo groen zijn als vorige week.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu