Razendsnelle diefstal van 10 ton zink: eigenaar recyclingbedrijf in Nieuwe-Pekela is vooral boos

Het bedrijfspand van Van den Hende in Nieuwe Pekela. Foto: Google Streetview

Geschrokken is ze niet van de diefstal van 10 ton zink van het bedrijfsterrein van recyclingbedrijf Van den Hende in Nieuwe Pekela. Mede-eigenaresse Antoinette van den Hende is vooral boos.

Ze zegt geen flauw idee te hebben wie verantwoordelijk is voor de razendvlug uitgevoerde diefstal. In 10 minuten tijd namen twee personen gisternacht een container met 10.000 kilo oud zink weg van het bedrijfsterrein.

De diefstal is op beeld vastgelegd. Behalve het merk van de vrachtauto is niets te zien. Geen kenteken of andere kenmerken. ,,Ze zijn dus doelgericht bezig geweest’’, meent Van den Hende.

Aparte handel

Of het bekenden zijn durft ze niet te zeggen. ,,Zeg het maar.’’ Vreemde, opvallende types heeft ze de laatste tijd niet gezien op het terrein. ,,Het is natuurlijk wel een aparte handel.’’

Ze is ervan overtuigd dat de dieven in ieder geval in de omgeving het oud zink niet kunnen slijten. Want, ze gaat ervan uit dat de politie de diefstal heeft gemeld bij het landelijk Meldpunt Diefstallen van de Metaal Recycling Federatie. Alle aangesloten branchebedrijven is op het hart gedrukt op te letten als ze metaal van onduidelijke herkomst krijgen aangeboden.

Op dit moment is de prijs van oud zink ruim 1 euro per kilo. De laatste tijd schommelt de prijs voor oud zink. Tegen de huidige koers is de 10 ton dus ongeveer 10.000 euro waard.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat dieven bij Van den Hende een diefstal plegen. In november 2012 werd 22 ton metaal gestolen. Het ging daarbij om een container vol lood en koper en een container met aluminium met een totale waarde van zo’n 80.000 euro.

Bij de toenmalige inbraak gingen vier dieven uiterst rustig te werk. Ze vertrokken met twee gestolen vrachtauto’s en de buit. Ze wisten waar de containers stonden. Ook afgelopen nacht waren de dieven direct bij de container die ze wilden meenemen. De politie meldt dat voor deze diefstal gebruik is gemaakt van een vrachtwagen die geschikt is voor containervervoer.

Op camerabeelden is te zien dat deze vrachtwagen zonder container naar het bedrijf is gereden; vanaf de N366 via de N367. Dit gebeurde om 00.04 uur. Ook is te zien dat de vrachtwagen het bedrijfsterrein 10 minuten later alweer verliet, mét container. De vrachtwagen reed via de N367 en N366 richting Stadskanaal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu