In Groningen groeit een generatie jongeren op die het vertrouwen kwijt is en zich afvraagt: Moet ik nog wel stemmen? | Podcast Naschokken

Podcast Naschokken

Podcast Naschokken

In de voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda is een speciale editie van podcast Naschokken van Dagblad van het Noorden op het driedaagse festival Grasnapolsky opgenomen. ,,Aan welk liedje ik moet denken bij het gaswinningsdossier? Killing in the Name of van Rage against the Machine.”

Luister de nieuwe aflevering hierboven, op Spotify , Apple Podcasts of je favoriete podcastapp.

In een live-uitzending spraken Lyanne Levy en Bas van Sluis van DVHN met publiek van het Grasnapolsky-festival over de gaswinnings- en aardbevingsproblematiek in Groningen. De podcast werd opgenomen onder leiding van host en journalist Arnoud Bodde en ook DVHN-columnist Maaike Borst schoof aan om haar spitsvondige verhaal over premier Mark Rutte en de parlementaire enquête gaswinning voor te dragen.

Moet ik nog wel stemmen?

De tientallen aanwezigen in zaal De Bolkokers van de oude strokartonfabriek uit 1900 konden tijdens de uitzending vragen stellen. Journalist Bas van Sluis van Dagblad van het Noorden hield de zaal voor dat er in Groningen een generatie jongeren opgroeit die het vertrouwen kwijtraakt of is geraakt. ,,Jongeren die zich afvragen: moet ik nog wel stemmen?”

Het advies van zijn collega Lyanne Levy, samen volgden zij de parlementaire enquête gaswinning Groningen in Den Haag, aan de zaal toehoorders is duidelijk: ,,Mensen die niet uit Groningen komen: Lees je in. Neem het serieus. Het gaat niet alleen over Groningen, het gaat over de overheid. Het kan jou ook overkomen.”

De uitzending zoomt in op de rol van premier Mark Rutte en of het inderdaad menselijker gaat bij het schadeloket van Instituut Mijnbouwschade Groningen. Luisteraars wilden van Van Sluis en Levy weten hoe zij keken naar het opstappen van Hans Alders als Nationaal Coördinator Groningen die zich ,,als een soort martelaar van de situatie” opwierp. En aan welk nummer moest het podcast-duo eigenlijk denken in relatie tot de parlementaire enquête gaswinning Groningen? Je hoort het in aflevering 11 van Naschokken, de podcast.

Naschokken komt terug

Later dit jaar komen we terug met een laatste aflevering over het debat dat de Tweede Kamer gaat voeren over het rapport.

Luister hieronder alle eerdere afleveringen.