In Groningse landbouw wordt volop geëxperimenteerd met bokashi: 'Grond is veel vruchtbaarder'

Hoe gaan we in de toekomst op een duurzame manier voedsel produceren voor een alsmaar groeiende wereldbevolking? Op een proefboerderij in Groningen wordt volop geëxperimenteerd met bokashi, een natuurlijke meststof.

Organisch materiaal kan met speciale micro-organismen omgezet worden in bokashi. Foto Anja Verbers/Landschapsbeheer Drenthe

Organisch materiaal kan met speciale micro-organismen omgezet worden in bokashi. Foto Anja Verbers/Landschapsbeheer Drenthe

Op proefboerderij Ebelsheerd in het Oldambt gebeurt wat bijzonders. Hier wordt al een aantal jaar geëxperimenteerd met bokashi, een natuurlijke bodemverbeteraar. „Op velden waar het middel wordt toegepast, is de grond veel vruchtbaarder", zegt onderzoeker Jaap Westeinde. „Dat is echt een prestatie, zoiets gebeurt niet zomaar."

Duurzame landbouw