In Nederland onbekend, maar elders verslaat Groningse band Vanderlinde toppers als Sting en Shaggy

Zanger/bassist/liedjesschrijver Arjen van der Linde heeft met zijn band Vanderlinde een radiohit te pakken. Foto: still uit video

Volle zalen, enthousiast gillende fans en een nummer één hit. Daar is het popmuzikanten allemaal om te doen. De Groningse band Vanderlinde heeft met Watch your Game alvast een nummer één notering te pakken.

Sinds enkele dagen voert Vanderlinde de internationale Radio 2Day Airplay Chart aan. De groep staat daarmee boven nummers van acts als Def Leppard, Sting & Shaggy en Calvin Harris, om er maar een paar uit de lijst te noemen.

VanderLinde het meest gedraaid op 360 internetstations

Dat betekent dat de single van Vanderlinde in Engeland, Duitsland en Scandinavië heel veel gedraaid wordt op liefst 360 internetradiostations.

,,Grappig hè. Erg leuk", reageert Arjan van der Linde op de eerste nummer één-notering die hij met zjijn band scoort. Radio 2Day is volgens de bassist/zanger/liedjesschrijver een van oorsprong Duits radiostation. ,,De lijst verandert dagelijks. Vorige week stonden we al even op één maar vandaag - woensdag - opnieuw."

Dat de single veel gedraaid wordt komt volgens Van der Linde omdat een promotor al lang veel werk voor zijn band doet in Duitsland en Scandinavië. ,,We staan met dit nummer al 12 weken in de Noorse airplay lijst. De single is in Noorwegen wel twee tot drie keer dag op de radio te horen."

Met verkopen heeft de lijst niets te maken

De Groninger muzikant weet maar al te goed dat deze hitsuccessen niets met verkopen te maken hebben. ,,Vroeger werden hits gebaseerd op basis van hoeveel singles je verkocht. Tegenwoordig heeft het daar niks meer mee te maken. Het is een gunfactor. Sommige lijsten worden maar door een paar mensen samengesteld."

Toch is Van der Linde blij met de hit. ,,Alle aandacht is aandacht. Het brengt de band absoluut verder." De band doet donderdag een sessie bij NPO Radio 5.

,,Daar vonden ze eerst dat onze plaat te Nederlands klonk. De buitenlandse stations vinden juist dat de plaat heel Amerikaans klinkt. Nu de plaat daar wordt opgepikt, mogen we alsnog naar Radio 5. Voor de rest wil niemand er nog aan in Nederland."

Nederlands succes via omweg?

Van der Linde wanhoopt niet. ,,We spelen veel in Duitsland, afgelopen zondag stonden we nog in Oberhausen." Later dit jaar volgt er in dat land een uitgebreide toer. ,,En ik keek laatst naar die uitzendingen van de top 2000. Daar zag ik dat veel nummers pas in Nederland een hit werden, nadat ze in het buitenland een succes werden. Er is nog hoop."

Een megaklapper is trouwens niet de reden waarom Van der Linde muziek maakt. ,,Met hits ben ik helemaal niet bezig. Als ik muziek schrijf, moet het uit het hart komen."

Er zijn mensen die hem adviseren om actiever op Spotify te zijn. ,,Maar daar genereren artiesten veel downloads door te zeggen dat ze op The Beatles lijken." Toch zou hij het niet vervelend vinden als de BBC in Engeland de single in navolging van Radio 2Day ook gaat draaien. ,,Dat zou fantastisch zijn."

Lees hieronder de bespreking van Entering the Circus van Vanderlinde door cultuurredacteur Job van Schaik uit DvhN van 6 februari 2019

 

Nieuws

Meest gelezen

menu