In Noorse wateren op drift geslagen Eemslift Hendrika is terug in Nederland en bijna weer klaar voor de vaart

Boskalis nadert haven Ålesund met stuurloze Eemslift Hendrika ANP

De Eemslift Hendrika, het vrachtschip dat in april in moeilijkheden raakte voor de kust van Noorwegen, is maandag na reparatie te water gelaten in Harlingen. Het is bijna klaar om te varen.

Het schip ligt sinds eind april bij Damen Ship Repair Harlingen. Het is zelf teruggevaren. Hoe groot de schade was, wil rederij Amasus Shipping in Delfzijl niet vertellen. „Dat is een verzekeringskwestie en daar doen wij geen uitspraken over.’’ Als het schip gerepareerd is, mag het gewoon weer varen.

Het schip raakte in april in de problemen door een schuivende lading. De twaalfkoppige bemanning werd met een helikopter van boord gehaald en naar Ålesund, een stad zo’n 230 kilometer ten noordoosten van Bergen, gebracht. De bemanning is veilig thuis en maakt het goed, laat de rederij weten.

Milieuproblemen

Het schip was vanuit het Duitse Bremerhaven onderweg naar de Noorse havenplaats Kolvereid. Het dobberde stuurloos op zee en vanwege de zware stookolie en diesel aan boord zou een lek milieuproblemen kunnen opleveren. Boskalis’ sleepdochter Smit heeft het Nederlandse vrachtschip Eemslift Hendrika geborgen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu