'Ik zag een video die hier is opgenomen, met onze eigen gordijnen op de achtergrond'. Eigenaar wooncomplex in Siddeburen staat versteld van arrestatie complotverspreider die Rutte en Van Dissel bedreigt

De 53-jarige man die woensdagavond met veel politie-inzet in Siddeburen werd opgepakt voor opruiing en bedreiging blijft in elk geval twee weken langer vastzitten.

RIVM-directeur Jaap van Dissel en het appartementencomplex in Siddeburen, waar de complotverspreider werd aangehouden. Foto: Martin Nuver en ANP

RIVM-directeur Jaap van Dissel en het appartementencomplex in Siddeburen, waar de complotverspreider werd aangehouden. Foto: Martin Nuver en ANP Beeldbewerking: DVHN

Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag vrijdag besloten. De man is volgens het Openbaar Ministerie (OM) een van de makers van het zogenoemde Red Pill Journal , een onlinekanaal waarop complottheorieën worden verspreid. In de nieuwste video, na afloop van de arrestatie, worden RIVM-directeur Jaap van Dissel, gezondheidsminister Hugo de Jonge en demissionair premier Mark Rutte ‘volslagen satanische massamoordenaars' genoemd.

De politie was al enige tijd op zoek naar de 53-jarige man, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft. Woensdagavond werd hij door een arrestatieteam opgepakt in Siddeburen, waar hij sinds een maand zo nu en dan overnachtte in wooncomplex Molenheerdt, een kleinschalige woonlocatie voor mensen die in veel gevallen uit een scheiding komen. Bij de inval nam de politie zo’n 15.000 euro cash van de man in beslag.

Geen bewoner maar bezoeker

De verdachte was geen bewoner, maar verbleef in totaal een dag of tien bij een dame die sinds begin dit jaar een appartement huurt in het complex. ,,Dan denk je: ‘hartstikke leuk’, als een van de bewoners een nieuwe relatie krijgt”, zegt eigenaar Pieter Bouwman van de Molenheerdt, dat is gevestigd in een monumentale boerderij. ,,Dat dit een meneer was naar wie de politie blijkbaar al een hele tijd op zoek was, dat had ik werkelijk nooit verwacht.”

Bouwman heeft meerdere keren met de verdachte contact gehad. ,,Oude auto’s zijn toch vaak een soort magneet voor mannen. Ik lag laatst te sleutelen onder de wagen en toen kwam hij er bij staan voor een praatje”, zegt Bouwman. ,,In de omgang een prima vent.”

Woensdagavond meldde de politie zich met meerdere busjes en in kogelwerende vesten op het erf aan de Oostwoldjerweg. ,,Schrikken natuurlijk. Dan ga je er vanuit dat je een zware crimineel op je erf hebt, maar het lijkt uit een heel andere hoek te komen”, zegt Bouwman. Op het online kanaal worden hooggeplaatste bestuurders beschuldigd van deelname aan ,,satanische pedonetwerken”. Twee andere makers van het online journaal verblijven in het buitenland.

Eigen gordijnen op de achtergrond

Na de arrestatie is Bouwman zich gaan verdiepen in de video’s op het online kanaal waarop de verdachte actief was. ,,Ineens zag ik een video die hier is opgenomen, met onze eigen gordijnen op de achtergrond. Dat is toch wel een heel raar idee.” Bouwman gaat ervan uit dat de politie de 53-jarige in Siddeburen op het spoor is gekomen door het IP-adres na te gaan waarmee de video is geüpload.

Op de boerderij wonen niet alleen volwassenen, maar ook een zestal kinderen. Bouwman: ,,Je kunt je voorstellen dat er even wat nazorg nodig is, na alle actie. Zoiets maken we hier natuurlijk nooit mee.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu