In Ter Apel aangehouden terrorist schopte lichaam gesneuvelde strijders en vierde zingend hun dood

Ter illustratie. Foto: ANP

In het asielzoekerscentrum in Ter Apel is dinsdag een 29-jarige Syrïer aangehouden die wordt verdacht van ernstige vernedering van gesneuvelde strijders in Syrië. Het Openbaar Ministerie meldt dat hij commandant was en er onder meer van wordt verdacht zijn voet te hebben geplaatst op een gesneuveld lichaam en naar een ander lijk te schoppen.

Een en ander is te zien in een video die werd geplaatst op YouTube. De man was gewapend met een machinegeweer en zou zingend de dood van de overledenen gevierd hebben en naar hen hebben verwezen als ‘honden’.

Hij en andere gewapende mannen behandelden de gedode strijders als trofeeën en bespuugden de stoffelijke overschotten.

De vernederingen hebben zich vermoedelijk voorgedaan rond gevechten in het Syrische Hama in april 2015. De verdachte zou destijds een commandant zijn geweest van de terroristische organisatie Ahrar Al Sham. In april 2015 lanceerden verschillende groepen een offensief om Assad getrouwe troepen te verdrijven uit de provincie Idlib.

Man meldde zich in oktober in Ter Apel

De verdachte heeft zich begin oktober gemeld bij de opvang voor asielzoekers in Ter Apel. Hij stond internationaal gesignaleerd door de Duitse justitie. De man verbleef eind 2015 korte tijd als asielzoeker in Duitsland, maar zou vanwege familieomstandigheden zijn teruggekeerd naar Syrië.

Levenslange gevangenisstraf

Aanranding van de persoonlijke waardigheid, in het bijzonder vernederende of onterende behandeling van mensen die buiten gevecht zijn gesteld, is strafbaar volgens de Wet Internationale Misdrijven (WIM). Op deze schending van de Verdragen van Geneve staat maximaal een levenslange gevangenisstraf. De verdachte is vrijdag door de rechter-commissaris in Den Haag voor twee weken in bewaring gesteld.

Nieuws

Meest gelezen

menu