In Westerwijtwerd hangen de vlaggen halfstok na zware aardbeving

Aardbeving in Westerwijtwerd. Video: Matthijs Sorgdrager

Inwoners van Westerwijtwerd zijn zo boos over een nieuwe aardbeving door gaswinning dat ze de vlag halfstok hebben gehangen.

Het dorp was woensdagochtend het epicentrum van een nieuwe zware aardbeving van 3.4 op de Schaal van Richter. Door de klap werden veel mensen tot in de stad Groningen en mogelijk zelfs in de kop van Drenthe wakker geschud.

Op zoek naar nieuwe scheuren

Niet veel later bleek Westerwijtwerd het epicentrum van de beving te zijn. In het dorp zijn een kleine drie uur later veel mensen én journalisten op de been. Jan Honderd (58) loopt om het huis op zoek naar nieuwe scheuren. Eentje heeft hij inmiddels gevonden. Een kleintje, aan de voorkant. ,,Lijkt niet veel, maar hij schiet meteen de grond in. Dus we weten niet wat de schade precies is.''

(Tekst leest door onder de foto)

Zijn vrouw Alberdina (57) heeft de binnenkant gecontroleerd. ,,De badkamertegels zitten nog vast gelukkig.'' De familie Honderd beschrijft dat ze dachten dat er een vrachtwagen aan kwam. Tegenover hun huis wordt gebouwd. Tot het huis helemaal begon te trillen. ,,Mijn dochter dacht dat de vrachtwagen hier naar binnen reed.''

Een inwoner van Huizinge schrok vanochtend ook wakker. Het huis schudde, de kastdeuren klapperden en de deuren ook. ,,Ze denken dat het veiliger wordt hier nu de gaskraan wordt dichtgedraaid. Maar dit blijft nog wel even door gaan hoor.'' Hij hoopt dat er nu eindelijk wat aan gedaan wordt.

Vanmiddag is er een debat in Den Haag over het gas. ,,Maar goed, ze debatteren zo vaak. Er moet gewoon vergoed worden.'' Gerhard Visker uit Westerwijtwerd merkt dat de Groningers murw zijn. ,,Bij de klap van Huizinge in 2012 ging iedereen de straat op. Dat gebeurt niet meer. We zijn het gewend. Wij gingen vanochtend niet eens meteen uit bed.''

Rechtop in bed

Ook in Onderdendam was de klap te voelen. Jacobien Mansholt en haar vriend Jan Henk zaten rechtop in bed. „We hoorden een doffe dreun, het bed schudde en de dakspanten kraakten”, zegt ze. Het stel kocht hun tweehonderdjaar oude bakkerij in december 2017. Vlak daarna was de beving in Zeerijp. Sindsdien ligt een groot deel van de verbouwing van hun huis stil: ze hebben schade.

„Beneden in de woonkamer staan stutten om de vloeren van de slaapkamers boven te ondersteunen. Na de beving van vanochtend durfde ze niet uit bed. Ik vond het eng om over de vloer te lopen omdat ik bang was dat het zou instorten. Ik was in een soort paniekerige toestand.”

Ze is al door meerdere radiostations geïnterviewd vandaag. „Je merkt dat ze niet snappen hoe het is. Dan zeggen presentatoren dingen als ‘goh, ik kan me voorstellen dat dat wel een beetje eng is’. Ik krijg dan zin om te schreeuwen: je hebt geen idee!”

Dit bericht wordt voortdurend aangevuld met nieuwe reacties van inwoners van het Groningse aardbevingsgebied.

Nieuws

menu