In bizarre Winschoter zedenzaak: celstraffen tot 42 maanden opgelegd

De rechtbank in Groningen heeft zes mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 6 tot 42 maanden in de Winschoter zedenzaak. Ze hebben zich schuldig gemaakt aan verkrachtingen en ernstige vormen van ontucht.

Het slachtoffer was een minderjarig meisje. Het kind werd voor seks aangeboden door haar oom, de 46-jarig M.A.M. uit Winschoten. Hij werd vorig jaar juni veroordeeld wegens mensenhandel (uitbuiting) tot acht jaar celstraf, tbs met dwangverpleging en het betalen van een schadevergoeding van 100.000 euro. M. is tegen de uitspraak in hoger beroep gegaan.

Wreed

In ruil voor filmpjes mochten de mannen met het kind doen wat ze wilden. Bij voorkeur: wreed. Het gaat hier om een van de meest bizarre en meest gewelddadige zedenzaken in jaren. De mannen werden door de oom benaderd. In de rechtszaal verklaarden de verdachten dat ze niet hebben geweten dat het meisje minderjarig was.

Veel verdachten dachten aanvankelijk via chats contact te hebben met het meisje. In werkelijkheid zat de oom aan de andere kant van de lijn. Ook plaatste hij advertenties op sekssites.

Een van de verdachten, een man uit Winschoten, maakte twee dagen na de rechtszaak een einde aan zijn leven. Hij was de enige verdachte die de beschuldigingen ontkende. De verdenkingen waren gebaseerd op verklaringen van de oom. Tegen de man was anderhalf jaar celstraf geëist. Met zijn dood is de strafzaak tegen hem stilgelegd en is het Openbaar Ministerie in de vervolging niet ontvankelijk verklaard. In zijn zaak wordt daarom ook geen uitspraak gedaan.

De zes strafzaken

E.O. (25) uit Beerta hoorde de zwaarste straf tegen zich eisen: 42 maanden. Hij heeft bekend. Hij wist dat het slachtoffer 14 jaar was. Hij kende de achtergronden van het meisje niet. De rechtbank veroordeelde hem conform de eis tot 42 maanden. Hij had gedurende een anderhalf jaar ten minste elf keer op gewelddadige wijze seks met het slachtoffer waar hij ook filmopnames van maakte. Ook gaf hij het meisje drugs. Dat gebeurde bij de man thuis of op afgelegen plekken bij Blauwestad.

M.A. (28) uit Den Helder
hoorde 30 maanden celstraf eisen waarvan een half jaar voorwaardelijk. De rechtbank legde conform de eis 30 maanden op. Daarbij werd rekening gehouden met de vernederende setting. In onderschepte chatberichten werd hij de ‘brute asielzoeker’ genoemd. De oom vond hem via een datingsite. Hij bond het meisje op verzoek van de oom in het Beersterbos aan een boom om haar vervolgens te slaan en te verkrachten. Ook daar werden opnames van gemaakt. De oom was hierbij aanwezig.

M.H.B. (24), zonder woonplaats , verblijft illegaal in Nederland. De eis: 10 maanden. Het vonnis: 7 maanden. Hij dacht dat het meisje, zo zei hij in de rechtszaal, 27 jaar was. In werkelijkheid was ze toen 14. Hij heeft onvoldoende actie ondernomen om haar leeftijd te achterhalen. De man verklaarde dat hij seks met het meisje had, in het bos, omdat hij bang was dat ‘ze’ anders zouden denken dat hij homo was.

S.D.R. (38) uit Almere . Eis: 10 maanden, vonnis 7 maanden. Ook hij kwam via een datingsite in contact met het meisje, na tussenkomst van haar oom. Hij had wel een vermoeden dat er iets niet klopte, maar de lust won het van het gezonde verstand, zo bekende hij in de rechtszaal. Hij had samen met een andere man seks met het meisje. Hij vreest voor zijn huwelijk.

M.M.M. (29) uit Groningen . Eis: 10 maanden, vonnis: 6 maanden. Hij was niet op zoek, maar werd benaderd. Daar houdt de rechtbank rekening mee. Ook hij schatte het meisje ouder in dan ze was. De man zit in een asielprocedure en wil in Groningen gaan studeren. Tijdens de rechtszaak zei hij zich te realiseren dat zijn kansen in Nederland zeer klein worden bij een veroordeling.

R.R. (41) uit Drouwen . Eis: 10 maanden, vonnis 7 maanden. Deze verdachte was ooit bevriend met de oom en kreeg, zoals hij zei, ‘het meisje aangeboden’. Hij kende het meisje en kende haar problemen. Dat hij niet het initiatief nam, leidde tot een iets lagere straf. Hij zei ook dat hij zich met de situatie geen raad wist. Hij had vergaande seks met het kind. De man werd vrijgesproken van de beschuldiging dat hij ook in het bezit was van kinderporno. De man is ondernemer en vreest dat zijn zaken bij een veroordeling failliet gaan.

Alle verdachten moeten een schadeclaim betalen aan het slachtoffer. De bedragen variëren van 2.000 tot 7.500 euro.

Nieuws

menu