In de rij voor gasloos wonen in centrum Winschoten

Aan de Jan van Galenlaan in Winschoten is begonnen met de bouw van nieuwe, energiezuinige woningen. Foto: Huisman Media

Woningcorporatie Acantus en de gemeente Oldambt gaan snel met elkaar in gesprek over de bouw van meer energieneutrale woningen in Winschoten.

Volgens directeur Anita Tijsma is er in Winschoten veel behoefte aan dergelijke woningen in de huursector.

Energiezuinig, gasloos en levensloopbestendig

Woensdag presenteerde Acantus een nieuw plan voor tien huurwoningen, waarvan twee Wmo-woningen aan de Jan van Galenlaan in het centrum van Winschoten. Energiezuinig, gasloos en levensloopbestendig. Honderd mensen hebben zich ingeschreven voor deze woning. Voor de kerst maakt Acantus bekend wie zich vanaf mei bewoner van dit zeer gewilde type woning mag noemen. De huurprijs is met 592,55 euro per maand aantrekkelijk, omdat de bewoner daarmee in aanmerking komt voor huurtoeslag.

De nieuwe huurders krijgen zelf de mogelijkheid om keuzes te maken qua keuken, sanitair en tegeltjes. ,,We hebben daarvoor wel bepaalde criteria.”

Winschoten is erg in trek

Omdat Winschoten onder senioren erg in trek is als woonplaats, wil Acantus bekijken of er meer van dergelijke huizen kunnen worden gebouwd, laat Tijsma weten. Langs de Jan van Galenlaan ligt nog een groot terrein braak. Of Acantus het voor elkaar krijgt om daar ook energieneutrale woningen te bouwen, is de vraag. Wethouder Laura Broekhuizen wil voorkomen dat de dorpen worden leeggezogen. Blij is ze wel dat Acantus ernaar streeft om voortaan alleen nog energieneutrale huizen te bouwen. ,,Als het betaalbaar is”, voegt Tijsma eraan toe.

In Oude Pekela, aan de Scholtenswijk, bouwde Acantus de eerste energieneutrale woningen. Het is de bedoeling dat Delfzijl volgend jaar volgt. Het plan is om daar tientallen gasloze huizen te bouwen. Ook ligt er nog een plan voor Finsterwolde. ,,Maar daar moeten we nog met de inwoners over praten.”

Acantus wil volgend jaar 20 miljoen euro investeren en het jaar daarna 40 miljoen euro. Met ongeveer 13.000 woningen in zes gemeenten is Acantus een grote speler in Noordoost-Groningen. Duizend mensen staan ingeschreven voor een woning. ,,Minder dan vijfhonderd mensen hebben eigenlijk snel een woning nodig”, weet Tijsma. ,,Maar we hebben relatief weinig leegstand.”

Nieuws

Meest gelezen

menu