In heel Groningen kunnen eenzame ouderen straks rekenen op een bakkie soep op de stoep

Een extra hart onder de riem steken bij Groningers die zich eenzaam voelen. Of zich meer alleen voelen dan anders in deze contactarme coronatijden. Dat is het achterliggende idee van Soep Op De Stoep.

Bas Scholte Aalbes: 'Het bezorgen van een soepje of een eenvoudig kopje koffie met een Bastognekoekje kan al de wereld voor iemand betekenen.'

Bas Scholte Aalbes: 'Het bezorgen van een soepje of een eenvoudig kopje koffie met een Bastognekoekje kan al de wereld voor iemand betekenen.' Foto: Jan Anninga

Vanuit de veertig over de provincie verspreide locaties van gehandicaptenzorgorganisatie De Zijlen komen 1200 cliënten en ongeveer 1200 medewerkers straks bij mensen aan de deur met bijvoorbeeld een lekker bakkie snert, een cupecake of een andere lekkernij. Drijvende kracht achter de actie is maatschappelijk werker Bas Scholte Aalbes uit 2e Exloërmond. ,,Laat dit een oproep aan iedereen te zijn om in deze tijden iets meer oog te hebben voor je medemens.”

Het idee rolt voort uit de actie die Scholte Aalbes twee weken geleden op poten zette in het Drentse Odoorn, waar hij naast De Zijlen ook werkt bij Huize Odoorn (dagbesteding voor ouderen). Op 17 oktober bracht hij samen met een legertje vrijwilligers snert en brood rond bij 550 adressen in de gemeente Borger-Odoorn.

Scholte Aalbes: ,,Het idee werd geboren tijdens een telefoongesprek met een collega over hoe we het onderlinge contact missen. Alle vergaderingen gaan tegenwoordig digitaal via een computerscherm. Maar hoe zou het zijn voor mensen die al dan niet door corona bijna helemaal verstoken zijn van contact met anderen, vroegen wij ons af. Zo ontstond het idee om deze groep te verrassen met een bakkie soep.”

Ontdaan

Zo gezegd, zo gedaan. Via een oproep wist Scholte Aalbes enkele lokale ondernemers en 24 collega’s en vrienden op te trommelen voor de actie. ,,Daar werd ik blij van: dat er zoveel zijn die graag iets voor anderen doen in deze moeilijke tijden.” Gewapend met snert en brood begaven zij zich naar Buinerveen, Nieuw-Buinen, 2e Mond, Exloo, Odoorn, Valthe en Klijndijk om inwoners te verrassen. De reacties waren overweldigend, aldus de bedenker. ,,Er zaten ouderen tussen die bijvoorbeeld geen kinderen of kleinkinderen hebben en bijna nooit bezoek ontvangen. Geweldige actie, vonden ze Sommigen raakten er zelfs een beetje door ontdaan.”

Bij de snert zat ook een briefje met contactgegevens van Scholte Aalbes en de predikant van Odoorn. Wie zich eenzaam voelde of even toe was aan een gesprekje met een van de twee aangaan. Dat heeft Scholte Aalbes geweten. De hele week rinkelde de telefoon om de haverklap. ,,Ik heb zaterdag net de laatste beller gehad”, lacht hij. ,,Sommigen belden me huilend op. Zoiets moois was ze hun het hele jaar nog niet overkomen. Ja, dan pink ik zelf ook even een traantje weg.”

Kleine wereld

Hetzelfde geluid hoort hij ook van de vrijwilligers, soms op het schrijnende af. ,,Er waren mensen bij die vanwege corona en hun eigen gezondheid het huis niet meer uit durfden. Ze hebben geen partner, bezoek komt er bijna niet en op social media zijn ze niet actief. Ze leven in een hele kleine wereld.” Als er dan iemand aanbelt met een heerlijk dampend soepje, dan is dat natuurlijk een fantastische ervaring.

Digitaal koffie-uurtje

Gezien de reactie op en het succes van de Soep Op De Stoep, besloot Scholte Aalbes een vervolg te geven aan het project. Onder meer via zijn Groningse werkgever. Maar ook in Borger-Odoorn is hij druk bezig met het opzetten van een digitaal koffie-uurtje in een lokaal verzorgingstehuis. ,,Nee, de naam kan ik nog niet noemen. Maar het komt er op neer dat een groepje ouderen via tablet of telefoon gezellig met elkaar praat. De koffie moeten ze zelf zetten, maar ik bezorg de deelnemers wel een plakje cake.”

Bij succes wordt dit project uitgerold over meerdere tehuizen. Verder bekijkt hij of er nog een vrijwilligerspoule kan worden opgezet voor mensen die gewoon even met iemand willen praten.

Naoberschap

Tot zijn grote vreugde ziet hij dat ook in andere gemeenten het voorbeeld wordt gevolgd. ,,Samen met FC Emmen staat er ook een Soep Op De Stoep Actie in hun gemeente in de steigers. In Hoogeveen wordt er momenteel ook iets op poten gezet, begreep ik.” Scholte Aalbes beschouwt het als een mooi stukje naoberschap als er nog meer navolging komt. ,,Denken aan je medemens kan heel klein en simpel. Het langsbrengen van een eenvoudig kopje koffie met een Bastognekoekje kan al de wereld voor iemand betekenen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu