Huis kopen? Dan ben je in Drenthe en Groningen niet slecht af. Dit kun je krijgen voor zo'n 325.000 euro

Cortinghlaan 35 in Groningen Foto Hinry Holthof

De woningprijzen rijzen de pan uit. Maar nergens krijg je meer huis voor je geld dan in het Noorden. We zetten het even op een rijtje. Wat krijg je voor ongeveer 325.000 euro?

Ook in het Noorden zijn de huizenprijzen de laatste jaren als een speer omhoog geschoten. Toch is het hier een stuk goedkoper dan in veel andere delen van het land. Voor een huis in Wassenaar of Blaricum ben je zo een paar miljoen kwijt, maar dan heb je ook wat. Dat is anders in Amsterdam. Voor een kippenhok binnen de ringweg moet je al gauw drie à vier ton neertellen. Dan moet je nog geluk hebben dat er een balkon bij zit waar je een luchtje kunt scheppen.

Locatie, locatie, locatie!

Ook in andere grote steden moet je voor een goed gelegen woning flink in de buidel tasten. Locatie, locatie, locatie!, scanderen makelaars. Een pandje in de binnenstad van Utrecht is alleen nog weggelegd voor de happy few. Zelfs Eindhoven en Zwolle zijn voor velen onbetaalbaar.

In de stad Groningen is de concurrentie op de huizenmarkt niet minder groot. In de courante prijscategorie tot drie ton zijn de woningen niet aan te slepen. Groningen heeft nog steeds de grootste woningkrapte van Nederland. Wie niet overbiedt lijkt bij voorbaat kansloos.

Pluspunt

Er is één pluspunt: ondanks de enorme vraag naar huizen, zijn de prijzen hier nog altijd relatief laag. Bedraagt het landelijk gemiddelde in het tweede kwartaal van dit jaar 328.000 euro, in de gemeente Groningen (inclusief Haren) is dat 270.000 euro. In andere plaatsen in het Noorden ligt de gemiddelde prijs nog veel lager.

Op deze pagina hebben we lukraak wat woningen via Funda in diverse delen van het land naast elkaar gezet. Wat krijg je voor grofweg 325.000 euro?

Niet de chicste wijk

In Groningen vinden we voor dat bedrag een woning aan de Cortinghlaan in De Hoogte. Niet de chicste wijk van de stad, maar wel gelegen binnen de ringweg. Het huis stamt uit 1939 en is 8 jaar geleden volledig gerenoveerd. Met vijf slaapkamers hoef je niet aan geboortebeperking te doen. Er zit ook nog een tuin bij. Ander voordeel: de vraagprijs is 310.000 euro, dus je hebt nog bestedingsruimte om te overbieden.

In Utrecht kun je voor dat geld ook nog wel een woning bemachtigen als je geluk hebt. Voor 328.000 heb je een ‘authentieke tussenwoning’ met drie kamers aan de Markstraat. Geen tuin, wel een stenig plaatsje. Het is met 64 vierkante meter twee keer kleiner dan bovenstaande woning in Groningen.

Zwaar overbieden

Voordat je gaat bieden op dit huisje in de Domstad ben je wel gewaarschuwd. De makelaar laat op Funda het volgende weten: ‘De verwachting is dat de vraagprijs waarschijnlijk geen goede indicatie is voor de uiteindelijke koopsom.’ Dat wordt dus zwaar overbieden.

Brabant is ook niet meer wat het ooit is geweest. Het is wel goedkoper dan Utrecht, maar ook in het Zuiden zijn de prijzen de afgelopen jaren de lucht ingegaan. In Veldhoven staat een standaard rijtjeshuis te koop voor 325.000 euro. Maar wel met alles erop en eraan, zoals vier slaapkamers en een achtertuin. Goed te doen dus, maar helaas is het net onder voorbehoud verkocht. Je moet er snel bij zijn tegenwoordig.

Diepe zakken

Wie een woning wil bemachtigen in Amsterdam moet diepe zakken hebben. Voor 325.000 euro binnen de ringweg hoef je niet veel te verwachten. Bij die vraagprijs begint het ongeveer. Gelukkig hebben we voor dat bedrag een ‘fantastisch sfeervol appartement’ gevonden aan de Balistraat in ‘hip & happening’ Indische Buurt, met een woonoppervlak van 45 vierkante meter. Tip van de makelaar: ‘De keuken kan verplaatst worden, zodat je twee slaapkamers hebt.’ Een potentiële gezinswoning dus.

 

Toch zijn dit soort huizen binnen no time weg. Hoe kunnen ze het betalen vraag je je af? Dat is heel simpel. In Amsterdam lopen heel veel rijke lui rond die niet eens een hypotheek nodig hebben. Voordat jij hebt becijferd hoeveel je kunt lenen, hebben zij al een bezichtiging geregeld en royaal overboden.

Portiekflat van vijf ton

Wil je per se een nieuwbouwwoning in de hoofdstad dan moet je helemaal van goeden huize zijn. Bedragen beginnen rond de vijf ton. Voor 495.000 euro heb je bijvoorbeeld in de wijk Oostenburg op de twaalfde verdieping een heuse ‘portiekflat’. Afmeting: 51 vierkante meter. Wel met een ‘buitenruimte’ van 7 vierkante meter en ‘smart electronics’.

Je bent beter af in Nieuw-Amsterdam. Daar kun je in het buitenland ook nog mee aankomen, want niemand kent het verschil tussen oud en Nieuw-Amsterdam. Wat vinden we hier voor 324.500 euro? Een ‘fraai gelegen’ vrijstaand woonhuis met aangebouwde veranda en jacuzzi. Als je de luchtfoto ziet, ben je verkocht. De woning stond eerst voor 329.000 euro te koop. Scherp bieden is het devies.

God in Frankrijk

Helemaal als God in Frankrijk woon je in Noord-Groningen. Hier krijg je pas echt waar voor je geld. Neem deze villa met rieten kap (!) in Uithuizermeeden. Liefst 180 vierkante meter woongenot op een perceel waar je echt geen anderhalve meter afstand in acht moet nemen. Dankzij de vraagprijs van 319.000 euro heb je 6000 euro over om nog iets leuks te doen. Van dit huis neem je lachend de sleutel in ontvangst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aanrader van de redactie
menu