In het OZG in Scheemda heerst relatieve coronarust; het is wachten op de voorspelde piek

Madeleine Middelkamp Hup. Coördinator op de spoedeisendehulp van het OZG in Scheemda Foto: OZG

In het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda heerst nog relatieve coronarust. Het is vooralsnog wachten op de voorspelde piek.

,,We zijn klaar voor de coronapiek, waarvan we niet weten of deze echt komt. En, waarvan we hopen dat deze uitblijft. Maar we staan paraat en zijn goed voorbereid. Ik denk dat we de piek aankunnen. Maar het is een rare spanning.”

Oproep aan de regio: kom met kwalen naar de spoedeisendehulp OZG

Madeleine Middelkamp Hup is coördinator op de afdeling spoedeisendehulp (SEH) van het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda. Ze wil het niet direct over het coronavirus hebben, maar doet een oproep aan de mensen uit de regio om toch vooral met hun kwalen naar de SEH te komen.

,,Mensen met bijvoorbeeld hartklachten of personen die een beroerte hebben gehad. We hebben stellig de indruk dat deze mensen wegblijven, omdat ze denken dat we het al druk hebben. Of ze zijn bang besmet te worden. Begrijpelijk, maar niet nodig. Kom vooral”, luidt de dringende boodschap van Middelkamp Hup. ,,Want, als je te lang wacht kan een kwaal verergeren. En, ook belangrijk, we hebben capaciteit en personeel. We maken ons nu dus oprecht zorgen om de mensen die wegblijven. Het zit ook een beetje in de aard van de Oost-Groninger. Niet zeuren. Maar ik zeg nogmaals: ‘wees verstandig, kom naar ons toe’.”

Ze benadrukt dat patiënten niet worden geweigerd of weggestuurd. ,,We hebben tot dusver geen time-out afgekondigd. Nee verkopen is er niet bij. Zaterdag was het op de SEH al drukker, met mensen met breuken.” Maar ze beseft ook dat het tij kan keren en artsen mogelijk voor ethische afwegingen komen te staan. ,,Ik weet het en ken de discussie van: ‘jij wel of jij niet’. Maar we weten domweg niet hoe zwaar het nog wordt. Met huisartsen uit de regio hebben we afgesproken dat ze hun kwetsbare patiënten vroegtijdig vragen welke hulp ze willen ontvangen en of ze opgenomen willen worden in het ziekenhuis. Maar nogmaals, ik ga er nu vanuit dat we de piek aankunnen.”

We zijn nog steeds aan het bijschaven

Middelkamp Hup is mede verantwoordelijk voor het inrichten van de coronafdeling in het OZG. Dat bleef overigens niet alleen beperkt tot die afdeling. Gedurende de aanlooptijd, ruim twee weken geleden, werd besloten een tweede SEH in te richten. ,,En we zijn steeds aan het bijschaven. Zo hebben we op een gegeven, toen de toeloop groeide, extra kamers vrijgemaakt. Want, mensen waarvan het vermoeden bestaat dat ze besmet zijn, kunnen niet bij een andere persoon op de kamer. Ook dat is nu geregeld. Die bottleneck hebben we er ook vroegtijdig uitgehaald.”

Op de coronafdeling en Intensive Care liggen nu nog vooral patiënten uit Brabant. Patiënten uit de regio zijn nog in de minderheid. ,,Maar dat laat onverlet dat we te maken hebben met zielige taferelen. Zo kwam er een echtpaar binnen, beide besmet, waarvan de een naar de IC moest en de andere naar de coronafdeling. Dat doet emotioneel veel met je en is best heftig. Want, zien ze elkaar nog weer in levende lijve? Gelukkig krijgen ook wij goede ondersteuning en is er een luisterend oor.”

Veel collega’s komen uit hun comfort zone

Ondanks de crisis, werkdruk en spanning die dat met zich meebrengt ziet Middelkamp Hup ook positieve dingen. ,,Collega’s uit andere disciplines helpen mee op de SEH. Zo krijgen we over en weer meer begrip voor elkaars werk. Veel collega’s komen nu uit hun comfort zone. Dat is voor later, als de crisis voorbij is ook van waarde. Man, ik heb mensen ontmoet die ik niet eens kende.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu