In het paasweekend erop uit met de motor, racefiets of MTB? Wat kan en mag er in het Noorden?

Op pad dit weekend? Wat kan en mag er in het Noorden? Foto's: Shutterstock

Het wordt stralend weer in het paasweekend. Het ideale moment om op de motor, racefiets of mountainbike te stappen. Maar wat kan en mag er na de waarschuwing van Rutte in coronatijd?

Rutte riep ons op zoveel mogelijk binnen te blijven in het paasweekend.

Expliciet had hij het over motorrijders en wielrenners. „Géén groepjes wielrenners dicht op elkaar en geen motorrijders die anderen niet de ruimte geven op smalle dijkweggetjes."

Vrijheid om wegen af te sluiten

Veiligheidsregio's in het hele land hebben na de waarschuwing van de premier de vrijheid gekregen om wegen af te sluiten als ze verwachten dat het te druk wordt.

De smalle dijkweggetjes waar Rutte het over had kennen we nauwelijks in het Noorden. Geldt de waarschuwing ook voor Groningen en Drenthe?

Ook in Groningen en Drenthe?

Woordvoerder Hans Coenraads van de Veiligheidsregio Groningen laat weten dat er vooralsnog geen wegen worden afgesloten. „We wijzen wel op de afstandsregels."

Bij de Veiligheidsregio Groningen zijn de afgelopen tijd een paar meldingen binnengekomen over groepen motorrijders. „Maar niet in dusdanig grote aantallen dat we actie hoeven te ondernemen. Het probleem met de motorrijders lijkt iets specifieker te gelden voor de dijkweggetjes in andere regio's."

Ook de Veiligheidsregio Drenthe heeft nog geen plannen om wegen af te sluiten.

Gebruik je verstand

In het Noorden is wellicht wat meer ruimte dan rondom de dijkweggetjes in de Randstad, maar de overheden verzoeken mensen vooral niet te losjes om te gaan met de regels. Gebruik, kortom, je gezond verstand.

De ANWB deed de oproep aan motorrijders om helemaal niet te gaan rijden. Mochten ze onderuit gaan, dan zouden ze de zorg extra kunnen belasten in deze zware periode. Ook Veilig Verkeer Nederland vraagt ze met klem om thuis te blijven.

Die oproep onderschrijft de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT): „Door het Coronavirus zijn de mogelijkheden voor opnames en spoedoperaties voor letsels na ongelukken beperkt.

De NVT stelt dattraumachirurgen zich zorgen maken over het naderende paasweekend en motorrijders en fietsers. „Motorrijders en wielrenners zijn namelijk relatief kwetsbaar bij ongelukken en zorgen jaarlijks voor veel ernstige letsels, zoals botbreuken, borstkasletsels, hersenletsel en inwendige bloedingen."

'Laat sociale kant even zitten'

Directeur Thorwald Veneberg van wielerbond KNWU riep eerder al op om puur voor het fietsen te gaan en de sociale kant even te laten zitten. Dus liever alleen of maximaal in heel kleine groepjes, zodat andere weggebruikers niet in de problemen komen en afstand houden lukt.

„We adviseren om afstand te houden en niet te stoppen onderweg. Even op terras kan sowieso al niet meer, maar laat ook een stop bij een tankstation maar zitten. De sociale kant moet zich nu gewoon thuis afspelen", zegt Veneberg.

Fiets liever alleen: druppeltjes reiken ver

Overigens moeten wielrenners zichzelf afvragen of het überhaupt verstandig is met meerdere mensen op pad te gaan. Volgens meerdere recente onderzoeken is anderhalve meter lang niet voldoende bij activiteiten als fietsen of hardlopen.

Door het ademen, hoesten of niezen ontstaat een wolk van druppeltjes die door de beweging veel verder reikt dan anderhalve meter. De Belgissche hoogleraar Bert Blocken, gespecialiseerd in sportaerodynamica, adviseert wandelaars 'zeker 4 à 5 meter' afstand van elkaar te houden. Bij joggen en rustig fietsen 10 meter en bij hard fietsen 'zeker 20 meter'.

'Jammer dat maatregelen nodig zijn'

Na het vorige mooie weekend ontstond er discussie over de groepen motorrijders en wielrenners die over de schreef zouden zijn gegaan.De belangenverenigingen voor motorrijders KNMV en MAG zeggen te betreuren dat de maatregelen nodig zijn, maar snappen dat er opgetreden wordt. Ze roepen motorrijders op zich vooral aan de regels te houden.

Secretaris Vera de Bruijn van de Motorrijders Actie Groep (MAG) geeft bij RTL Nieuws een paar tips. Ook Veilig Verkeer Nederland en de KNWU willen een en ander meegeven.

Adviezen voor wie op pad gaat met de motor, racefiets of mountainbike

  • Rijd alleen of in kleine groepjes van maximaal drie personen
  • Houd afstand bij stops: volg de richtlijn van het RIVM om anderhalve meter afstand te houden
  • Zorg ervoor dat andere weggebruikers niet in de problemen komen. In het vorige weekend konden vele wandelaars geen afstand van elkaar bewaren doordat groepen motorrijders of fietsers passeerden
  • Vermijd de drukke plekken en routes
  • Fietsers: leeg je neus niet onderweg. 'Sowieso al niet fraai', stelt de KNWU. 'Maar in deze situatie ook niet zonder risico’s. In plaats daarvan kun je beter even stoppen om je neus te snuiten in een papieren zakdoek.'
  • Doe geen gekke manouvres als wheelies en sprongen. 'Breng jezelf en anderen niet onnodig in gevaar. Beperk ook je snelheid. Ziekenhuizen hebben hun handen al vol aan het coronavirus', stelt de KNWU.
  • Motorrijders: tank bij een onbemand tankstation en gebruik een handschoen
Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aanrader van de redactie
menu