In het privémuseum van ingenieur Luttjehuizen uit Bellingwolde staan ontelbaar veel rekenmachines

Jan Luttjehuizen (70) is de trotse eigenaar van rekenmachines in alle soorten en maten. De ingenieur heeft in een bovenkamer van zijn oude burgemeesterswoning in Bellingwolde zelfs een museum ingericht. Al is dat niet toegankelijk voor publiek.

Zijn eerste rekenmachine? Die was mechanisch en kreeg meneer Luttjehuizen als tiener van zijn vader.

 ,,Als je beseft dat die dingen over het algemeen nog steeds heel goed werken, word ik een beetje stil van het vernuft. Veel mensen denken aan van die kleine elektronische rekenmachientjes zoals we die tegenwoordig kennen. Ze hebben geen flauw idee dat die grote dingen óók rekenmachines zijn."

Neem de stijlvolle Olivetti's in zijn verzameling. Inderdaad, van Italiaanse makelij. ,,De vormgeving is heel kenmerkend. Het model, de knoppen, het hoekige. Dat is Olivetti. Onmiskenbaar."

Best bewaarde geheim van Bellingwolde

Zijn museum is waarschijnlijk het best bewaarde geheim van Bellingwolde. De deur naar zijn privédomein gaat maar zo nu en dan open. ,,Voor vrienden van kennissen en kennissen van vrienden wil ik wel een uitzondering maken. Maar ik wil geen man met een pet op die beneden kaartjes verkoopt. Kom nou."

Nieuws

Meest gelezen

menu