Basisschoolkinderen Ter Apel op bezoek in het wonderhuis van Sinterklaas (het voormalige bankgebouw)

In Ter Apel hebben donderdag 305 basisschoolkinderen de tijdelijke woning van Sinterklaas bezocht. Ze beleefden er een avontuur om nooit te vergeten.

De kinderen van Ter Apel zien in normale jaren Sinterklaas per boot arriveren en daarna op een platform zitten. Donderdag beleefden ze iets veel spannenders. Ze bezochten het tijdelijk huis van de Sint.

Dat huis is het leegstaande voormalige Rabobankgebouw. Op deze donderdagochtend hangt een nevel over het pand en staat Harry Stuulen, mondkapje op, bij de ingang te wachten.

Hij is voorzitter van de handelsvereniging Mercurius die de intocht organiseert maar dat dit jaar niet mag vanwege de coronacrisis. ,,We zochten een alternatief en kwamen bij dit lege gebouw terecht’’, vertelt hij. ,,Sinterklaas en 8 Pieten hebben er hun intrek genomen en vandaag bezoeken de jongste groepen van 5 basisscholen in het dorp dit huis van de Sint. We werken goed samen met de scholen. Elke groep is een kwartier binnen en legt een route af, alleen met onderwijzers, zonder ouders. Alles corona-proof. De gemeente Westerwolde heeft ons toestemming gegeven.’’

De kinderen van De Verrekijker en de Interschool voor asielkinderen hebben zojuist het huis bezocht en daar komen de jongste leerlingen van De Pork aan. Ze zijn van school komen wandelen en worden verwelkomd door de Hoofdpiet. Op zijn vraag of ze naar binnen willen, klinkt een oorverdovend ja. Dan gaat de deur open en betreden ze het wonderhuis, om meteen te stuiten op de hoofdrolspeler. Waar ooit de balie was, zit Sinterklaas. Normaal bezoekt hij de kinderen, nu krijgt hij een koekje van eigen deeg en wordt er eens aan zijn deur geklopt.

De Kluispiet ligt te slapen

De kinderen drommen om hem heen, stellen vragen en krijgen antwoord en lopen dan naar een kamer waar kolen liggen en waar de Kolenpiet zwoegt. Het tijdelijk huis moet immers warm zijn. Verder gaat het, een trap af, naar de bankkluis waar glinsterende munten liggen en de Kluispiet ligt te slapen. Jente, een van de leerlingen, en haar klasgenoten schreeuwen hem wakker.

Terug op de begane grond wachten de muziekpiet, inpak- en gymnastiekpieten. De kinderen lopen van de ene naar de andere kamer, tussen stapels ingepakte dozen door, de ogen wijdopen van verbazing. De laatste kamer is gevuld met stro, daar staat normaal het paard dat nu even elders de benen strekt. Dan gaat de achterdeur open en staan de kinderen buiten. ,,Ik vond alles heel mooi’’, vertelt Jente. ,,En die ene Piet lag te slapen!’’.

De schooldirecteuren Anita Klompsma en Natasja Smit, die bij de achterdeur de wacht houden, zien de vreugde van de kinderen lachend aan. ,,Het gaat prima, tot vroeg in de middag verwelkomen we hier nog kinderen’’, zegt Klompsma. ,,Is dit eigenlijk niet mooier dan de intocht? Het huis van Sinterklaas bezoeken, dat is heel bijzonder.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu