Voormalig spookraadslid uit Delfzijl hoort, net als zijn vader en oom, ook in hoger beroep celstraffen tegen zich eisen wegens drugshandel en uitbuiting

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep opnieuw celstraffen geëist tegen drie leden van de familie S. uit Delfzijl wegens drugshandel en uitbuiting. Een van hen is de nu 32-jarige I.S. De man was enige tijd lid van de gemeenteraad van Delfzijl. Hij kreeg bekendheid als ‘het spookraadslid’, omdat hij vrijwel altijd afwezig was.

Gerechtshof Leeuwarden

Gerechtshof Leeuwarden Rob Zijlstra

De drie werden in 2018 door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot gevangenstraffen van 15 tot 42 maanden wegens drugshandel vanuit een horecabedrijf in het centrum van Delfzijl. Het ging om een kilo softdrugs en 100 gram cocaïne. Ook werd een medewerker van het horecabedrijf uitgebuit.

De strafbare feiten dateren uit 2014. Tijdens het politieonderzoek werden undercoveragenten ingezet.

Vertrokken naar Turkije

De twee andere verdachten zijn de vader (56) van het voormalige raadslid en een oom (59). Deze laatste kreeg 42 maanden celstraf opgelegd. Hij was niet bij het zitting bij het hof aanwezig: kort na de veroordeling door de rechtbank vertrok hij naar Turkije. Daar verblijft hij nog steeds. Tegen hem werd opnieuw 42 maanden celstraf geëist. Tegen de vader werd 29 maanden cel geëist, tegen zoon I. een celstraf van 26 maanden.

Niets te vrezen

Vader en zoon S. hebben beiden zo’n tien maanden in voorarrest gezeten. Worden ze veroordeeld, zoals geëist, dan zullen beiden terug moeten naar de gevangenis. De man die de zwaarste straf kreeg, zat twee maanden in voorarrest. Er hangen hem dus nog 40 maanden boven het hoofd. Zolang hij in Turkije verblijft, heeft de man niets te vrezen: Turkije levert geen onderdanen uit.

Derk Wiersum

De behandeling in hoger beroep heeft lang op zich laten wachten. De reden: een van de betrokken advocaten was Derk Wiersum die in september 2019 werd vermoord in Amsterdam. Wiersum zou de behandeling in hoger beroep voor zijn rekening nemen.

Het gerechtshof in Leeuwarden doet op 30 juni uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
drugs
menu