In je eentje door de winkel dwalen: Ondernemers gaan vanwege de coronacrisis over op privé shoppen

Winkeliers proberen alles uit de kast te halen om klanten te verleiden om naar hun winkel te komen. Zo kun je bij Groningse spelletjeswinkel Wirwar vanaf volgende week privé shoppen.

Kim en Eelco Hoetjes van spellenwinkel WirWar in coronavrije tijden.

Kim en Eelco Hoetjes van spellenwinkel WirWar in coronavrije tijden. Foto: Geert Job Sevink

De oproep van het kabinet om zo min mogelijk de deur uit te gaan, laat diepe sporen na in de winkelstraten. Illustratief zijn de laatste cijfers van Bureau RMC die laten zien dat het vorige week 79 procent stiller op straat was dan in dezelfde week een jaar geleden. In de grote steden ligt dat percentage zelfs nog hoger. 

Een fenomeen dat steeds meer winkeliers lijken te ontdekken, is private shopping . De winkel opent dan speciaal voor één klant de deuren. Hij of zij kan vervolgens een uur of anderhalf met een medewerker door de winkel struinen en in alle rust kleding passen of producten bekijken.

Dat privé winkelen is ook voor de Wirwar in Groningen dé oplossing. De spelletjeswinkel houdt twee weken lang haar deuren gesloten, en gaat 15 april weer open. Maar dan wel voor één persoon per kwartier. ,,Je hebt dan dus eigenlijk een kwartiertje lang een privéwinkel’’, legt Kim Hoetjes van Wirwar uit.

'Het was niet meer te doen'

Voor Hoetjes, die in 2015 eigenaar werd van Wirwar, is het een rare periode. Vanwege het coronavirus draaide de winkel als een tierelier. Maar dat leverde ook lastige situaties op. Zo stonden er lange rijen voor de winkel en mochten er nog maar weinig mensen naar binnen. Daar konden de ze dan alleen nog spellen afhalen bij een balie.

Niet ideaal, aldus Hoetjes. ,,Er waren veel klanten die gewoon even tussen de spellen en puzzels wilden kijken, maar dat kon dan niet. Het is heel moeilijk om je klanten zo teleur te moeten stellen.’’

Daarom besloot Hoetjes de winkel te sluiten. Ruim twee weken lang. ,,Ik heb het beste en leukste werk ooit, maar het was niet meer te doen. Na twee weken hebben we die officiële quarantaine periode achter de rug. Dan weten we zeker dat wij gezond zijn en de dozen geen besmettingsgevaar zijn.''

In je eentje in de winkel

Bovendien hadden ze bij Wirwar even de tijd nodig om het nieuwe winkelsysteem op te zetten. Want in de loop van deze week kun je je online inschrijven voor je eigen winkelkwartiertje. Tijdens je afspraak kun je in je eentje door de winkel dwalen, je vergapen aan de duizenden spellen en puzzels, en uitgebreid geholpen worden door het personeel van Wirwar.

In de winkel komt een handenwas-station, zodat mensen veilig tussen de spellen en puzzels kunnen rondsnuffelen. Klanten zijn zo niet meer beperkt tot de afhaal-balie.

Twee klanten, twee medewerkers

En die tactiek passen meer winkels toe. Grote kledingketens als Score en Sissy-Boy bieden sinds begin deze week ook private shopping aan. ,,We merkten aan onze klanten dat ze in deze tijden ook behoefte hebben aan iets leuks, zeker voor in huis of in de tuin", legt Cecile Termeer van Sissy-Boy uit.

Klanten kunnen via whatsapp laten weten dat ze graag willen komen en volgens haar doen ze dat volop. ,,Wij houden ons dan uiteraard aan de RIVM richtlijnen. Daarom hebben we gekozen voor maximaal twee klanten per winkel, en dus maximaal twee medewerkers.”

Een slimme zet van ondernemers om zoiets te introduceren, vindt retaildeskundige Paul Moers. Als een winkel speciaal voor de klant opengaat zal die niet snel vertrekken met lege handen, is zijn idee. ,,En voor ondernemers is het beter om één klant in de winkel te hebben dan helemaal géén.”

De coronacrisis dwingt ondernemers om creatiever te worden

De coronacrisis dwingt de ondernemers volgens hem wel om een stuk creatiever te worden. Iets waar het volgens de retaildeskundige de laatste jaren nog eens aan ontbrak. Zo investeerden zij naar zijn smaak te weinig in service, winkelinrichting of een goede webshop. ,,Nu is duidelijker dan ooit dat je echt niet meer zonder online kunt. Sterker nog: in deze moeilijke tijden kan het je redding zijn.”

Hoe creatief en aardig de nieuwe initiatieven ook zijn, retaildeskundige Moers ziet het somber in voor de winkeliers. Volgens hem heeft een deel van de winkeliers te weinig vet op de botten en is meer dan private shopping nodig om het op de langere termijn te redden.

Online inschrijven voor de privéwinkel

Kim Hoetjes heeft in ieder geval zin om weer aan het werk te kunnen. Ze vertelt honderduit over haar favoriete spelletjes. ,,Je kunt vast merken dat ik een tijdje niet gewerkt heb, ik wil zoveel vertellen'', verontschuldigt ze zich.

In de loop van de week komt het inschrijfsysteem online voor private shopping . Tussen 10.00 en 16.00 uur kun je bij Wirwar terecht voor een winkelkwartiertje. Weet je al welk spel je wilt hebben? Dan kun je na 16.00 uur terecht om het spel af te halen.

De top honderd van Wirwar is vanaf de 15e ook te koop via Warenhuis Groningen. Mensen uit de stad Groningen kunnen hier hun bordspellen en puzzels bestellen, en thuis laten bezorgen door een fietskoerier.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu