In memoriam: Ontelbare uren zat zuster Vincense van Dijk uit Stadskanaal aan bedden voor troost of een luisterend oor

Zuster Vincense stond vele decennia zieken en eenzamen bij. Foto: Archief DvhN

De bekendste non van Zuid-Oost-Groningen is niet meer. Zuster Vincense van Dijk is kort na haar 85ste verjaardag overleden, na een periode van afnemende gezondheid.

Ze stierf in het klooster van de Orde der Franciscanessen in Denekamp. Haar thuisbasis waar ze in 1954 aan haar leven als non begon. Bep van Dijk, dochter van een transportondernemer uit Harmelen, werd toen zuster Vincense.

Ze hoefde, conform de regels van haar orde, niet binnen de kloostermuren blijven maar mocht de wereld in om mensen te helpen. En dat deed ze. Ze werkte lang voor de rooms-katholieke parochie in Heerenveen, was daar ook kleuterleidster en maatschappelijk werkster. In 1987 kwam ze naar Zuid-Oost-Groningen. De parochies in Stadskanaal, Musselkanaal en Kopstukken hadden samen een pastoor en die kon heel goed hulp gebruiken.

Luisteren en troost geven

En die hulp gaf zuster Vincense volop. Ze hielp bij uitvaarten, bereidde Missen voor maar hielp vooral zieke en eenzame parochianen en niet-parochianen. Ontelbaar vele uren zat ze aan bedden, om te luisteren en troost te geven. Ook als iemand in het ziekenhuis in Groningen belandde, reisde ze daar naar toe.

Ze woonde in een rijtjeshuis in Stadskanaal en had daar haar ritme van drie keer bidden per dag, na het opstaan, in de middag en voor het naar bed gaan. Maar tussen die gebeden door was ze altijd beschikbaar om mensen te helpen, dag en nacht. Ze werd zo een bekende persoon in het zuidoosten van de provincie al was bekendheid niet waar ze naar streefde. Ze wilde vooral in stilte goed doen.

Soms had ze twijfels, zo bekende ze ooit in deze krant. Ze zag hoe haar zussen en broers kinderen hadden en genoten van hun ouderschap. ,,Zeker als je ouder wordt, mis je dat wel eens. Een huwelijk, kinderen. Dat doet wel eens pijn.’’

Maar haar roeping was sterker en gaf haar ook intens veel geluk. Die roeping volgde ze tot enkele jaren geleden in Stadskanaal en omgeving en vervolgens in haar klooster. Daar heeft ze het aards bestaan vaarwel gezegd.

Nieuws

Meest gelezen

menu