In opspraak geraakte RUG-hoogleraar is teleurgesteld in uitspraak van de rechter en gaat in beroep tegen ontslag

Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen Foto Frits Poelman

Hoogleraar Joost Herman gaat in hoger beroep tegen zijn ontslag bij de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn advocaat Ageeth Kootstra is net als hij teleurgesteld over het oordeel van de rechtbank.

De RUG en Herman stonden vier weken geleden tegenover elkaar in de rechtbank. De eerste eiste het ontslag van de gerenommeerde hoogleraar van de letterenfaculteit omdat hij zonder medeweten van de RUG een stichting oprichtte en daarmee geld van de universiteit beheerde.

Hoogleraar beheerde gelden van de RUG zonder dat de universiteit het wist

Volgens de kantonrechter heeft Herman hiermee ‘iedere controle door de RUG over die gelden onmogelijk gemaakt en heeft hij de RUG de mogelijkheid onthouden om zelf te beslissen over de wijze waarop die gelden zouden worden besteed’. Het maakt volgens de rechter niet uit dat hij hij zichzelf niet heeft bevoordeeld.

Waarom wil de RUG een geliefde hoogleraar ontslaan”

De hoogleraar richtte in 2014 de Stichting NOHA Groningen op, genoemd naar het internationale opleidingsprogramma Network On Humanitarian Action. Deze opleiding voor humanitaire dienstverlening bij rampen wordt ook op andere, buitenlandse universiteiten aangeboden. Herman wilde op deze manier de in zijn ogen hinderlijke bureaucratie van de RUG omzeilen en voorkomen dat het geld door de faculteit voor het oplossen van tekorten zou worden gebruikt. Tot de oprichting van NOHA Groningen kwam dit geld op de rekening van de RUG terecht, maar nu fungeerde de stichting als tussenstation.

‘Ook bij Yantai veel misgegaan, maar niemand die daar de consequenties van ondervindt’

De hoogleraar wordt per 1 mei ontslagen. Kootstra: ,,De rechtbank walst wel heel makkelijk over allerlei zaken heen en heeft niet begrepen dat de RUG nimmer zeggenschap over de NOHA gelden heeft gehad. Ik moet ook toegeven dat ik de handelwijze van de RUG niet helemaal doorgrond. De vergelijking gaat niet helemaal op, maar in de kwestie van Yantai is er veel misgegaan, maar er is niemand die daar de consequenties van ondervindt.’’

Herman kreeg voor en tijdens het proces veel steun van collega’s en studenten. Ruim vierhonderd ondertekenden petities om ervoor te zorgen dat de hoogleraar niet zijn baan zou verliezen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu