In razend tempo testen en hard ingrijpen. Dit kunnen we volgens UMCG-viroloog Alex Friedrich leren van de Duitse aanpak van corona

Prof. Alex Friedrich. Foto: Archief Duncan Wijting

UMCG-viroloog Alex Friedrich roept op tot snelle actie in aanpak van de coronacrisis. Het hoofd infectieziekten van het UMCG vergeleek de Nederlandse methode bij Radio 1 met die van Duitsland. Dit kunnen we leren van de oosterburen.

De viroloog legt uit dat Duitsland de testcapaciteit in rap tempo heeft verhoogd. De aanpak blijkt succesvol. „Per week kunnen daar 1,2 miljoen tests worden uitgevoerd."

Vertaald naar Nederland zou dat betekenen dat we hier zo'n 240.000 testen per week moeten doen. Een aantal dat bij lange na niet gehaald wordt.

Kritiek

Daarop kwam dinsdag in een Kamerdebat felle kritiek. Het kabinet had volgens de oppositie veel harder moeten optreden om tests in handen te krijgen.

Viroloog Friedrich is blij dat het debat zo scherp gevoerd wordt. „Het is belangrijk de pijnpunten te benoemen. Niemand in Europa doet het perfect, maar als je het er niet over hebt is het vertrouwen helemaal weg."

De lessen die we kunnen trekken

Het hoofd infectieziekten van het UMCG houdt goed in de gaten hoe de aanpak in Duitsland gaat. Wel merkt hij op dat daar een heel ander zorgsysteem is. Toch kunnen we leren van de oosterburen. Volgens hem zijn er een paar belangrijke lessen.

  1. Bron- en contactonderzoek werkt echt
  2. Mensen met symptomen moeten zichzelf zo snel mogelijk kunnen testen
  3. De overheid moet investeren in capaciteit. Burgers moeten overal een test kunnen krijgen

Friedrich stelt dat mensen met symptomen zo snel mogelijk getest moeten worden. „Als iemand vijf dagen na de symptomen wacht op een test, is die persoon niet meer zo infectieus. Je moet op het moment dat de persoon symptomen krijgt, of in een optimale situatie zelfs de dag ervoor al, worden getest."

Sneltesten die mensen zelf thuis kunnen doen zouden daar enorm bij helpen, volgens de viroloog. Met zo'n test zouden mensen zelf binnen een uur een uitslag hebben. Friedrich merkte wel op dat het waarschijnlijk nodig is dat mensen zich daarna alsnog bij een teststraat melden.

De overheid moet investeren en zorgen dat tests meer en overal beschikbaar zijn. „We moeten vet op de botten krijgen. Burgers moeten overal zo'n test kunnen krijgen."

'Snel en hard ingrijpen'

De aanpak om regionaal in te grijpen zoals het kabinet sinds kort doet, werpt volgens de UMCG-arts vruchten af. Volgens hem moeten we hard en snel optreden bij uitbraken. „Niemand wil weer in lockdown. Aarzel niet, grijp nu in in regio's waar het aantal besmettingen stijgt."

De uitzending van Radio 1 terugluisteren kan hier . Alex Friedrich komt rond 08.10 aan het woord.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu