In ruim vijftig jaar ordergingen ruim 8500 patiënten van het UMCG een orgaantransplantatie. Rolf ter Sluis en Roel Bakker schreven er een boek over

Omslag van het boek ‘Van leren overleven naar leren over leven’.

Bij uitgeverij De Tijdstroom verschijnt woensdag het boek ‘Van leren overleven naar leren over leven’. Dit boek, geschreven door historicus Rolf ter Sluis en gezondheidswetenschapper Roel Bakker, gaat over ruim vijftig jaar transplantatiegeneeskunde in het UMCG.

Bakker en Ter Sluis schetsen de enorme ontwikkeling die het nog jonge vakgebied transplantatiegeneeskunde heeft doorgemaakt. Was het vroeger bepaald geen vanzelfsprekendheid dat een patiënt een zware transplantatieoperatie zou overleven, nu ligt veel meer de focus op een zo lang, gezond en actief mogelijk leven na een transplantatie.

Eerste (nier)transplantatie in 1968

De eerste transplantatie in het UMCG was in 1968; het ging toen om een niertransplantatie. Inmiddels hebben in het UMCG ruim 8500 patiënten via een transplantatieoperatie een tweede leven gekregen.

Het gaat hierbij om uiteenlopende transplantaties, want als enige centrum in Nederland heeft het UMCG vergunning om alle transplantaties uit te voeren. Meerdere patiënten hebben aan het boek meegewerkt door hun levensverhalen te delen.

In het boek staan de ontwikkelingen van het vakgebied beschreven en worden vroeger tijden vergeleken met nu.

Eerste exemplaar voor Pia Dijkstra

Bestuursvoorzitter Ate van der Zee van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) overhandigt het eerste exemplaar van het boek woensdag aan Tweede Kamerlid Pia Dijkstra. Dit gebeurt in een digitale bijeenkomst, waarvoor zich ongeveer 450 mensen - waaronder bijna 300 (oud-)patiënten - hebben aangemeld.

Het boek (SBN 9789058983343) is vanaf donderdag 26 november verkrijgbaar via de website van uitgeverij De Tijdstroom.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu