'Inchecken' met je gezicht bij de gemeente: Groningen doet mee aan proef

Gemeentelijke dienstverlening gaat steeds meer online: Groningen neemt deel aan een landelijke proef om te kijken of dat veilig kan met een nieuwe app voor gezichtsherkenning via de smartphone. Foto: Archief ANP

‘Inchecken’ bij de gemeente Groningen kan in de toekomst mogelijk per smartphone, met je gezicht als paspoort. De gemeente doet begin november mee met een eendaagse landelijke proef met digitale gezichtsherkenning.

Zo’n dertig inwoners kunnen meedoen. Zij worden uitgenodigd een nu nog experimentele app te downloaden. Daarmee kunnen ze met hun mobiele telefoon hun gezicht scannen. Als dat overeenkomt met de pasfoto op hun identiteitspapieren geeft de app toegang tot hun basisgegevens en een digitale ‘kluis’ waarin ze andere informatie kunnen opslaan uit hun persoonlijke dossier.

Gebruiksvriendelijk en zonder privacyrisico’s?

Steeds vaker loopt de dienstverlening door overheden via het internet. Daardoor groeit ook het belang van goede digitale identiteitsherkenning. Met de proef wil het ministerie van binnenlandse zaken kijken of dat gebruiksvriendelijk en zonder privacyrisico’s kan via een scan van het gezicht.

In totaal doen zeven gemeenten mee aan de proef in november. Groningen grijpt de test niet alleen aan om te kijken hoe dat zijn inwoners bevalt, maar wil volgens wethouder Paul de Rook ook in debat met de gemeenteraad over de maatschappelijke wenselijkheid en grenzen aan de digitalisering.

Proef weegt mee in politiek debat over grenzen digi-dienstverlening

,,De vraag is niet óf deze technologie er aan gaat komen, maar hoe we ermee omgaan’’, zegt De Rook. In de loop van volgend jaar worden de proefresultaten meegewogen in de politieke discussie over die vraag met de raad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu