Zo gaan doortrapte internetoplichters aan de haal met jouw woning. 'Ineens staat onze flat met Funda-foto's en al in een nepadvertentie op Facebook'

Internetoplichters worden steeds doortrapter. Een nieuwe methode: bied een woning die niet van jou is te huur aan met foto’s en teksten van Funda. Verslaggever Hilbrand Polman overkwam het bij de verkoop van de flat van zijn moeder.

Complex De Marqant in de Groningse stadswijk Paddepoel.

Complex De Marqant in de Groningse stadswijk Paddepoel. Foto Google Streetview.

Het is vrijdag, mijn broer, twee zussen en ik hebben ‘s ochtends bij de notaris de flat van mijn overleden moeder overgedragen aan de nieuwe eigenaren. Daarna koffie met appelgebak, vervolgens een gezamenlijke lunch, het proces van leeghalen en opruimen van de woning zit er op.

Vrees voor huisjesmelker in complex

Eenmaal thuis blijkt het verhaal toch nog een staartje te hebben. In de mailbox een bericht van de voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van de Marqant, het complex aan de Perseusstraat in de Groningse wijk Paddelpoel waarvan de flat deel uitmaakt. De voorzitter is benaderd door een medebewoner, die not amused is dat de flat nu te huur wordt aangeboden door een huisjesmelker. Hij wijst op een artikel in het huishoudelijk reglement dat dit soort praktijken moet tegengaan en stuurt een linkje van een advertentie op Facebook.

Ik weet niet wat ik zie. Iemand heeft de foto’s en teksten van Funda schaamteloos gekopieerd en op zijn eigen nepadvertentie geplaatst. De flat (meer dan 100 vierkante meter met drie slaapkamers) wordt daarin voor 615 euro te huur aangeboden.

De opsteller van de advertentie is ene Luigi Dechamps. Verder geen contactinformatie, reageren kan via Facebook.

Duidelijk een gevalletje oplichting, meld ik de voorzitter en de ongeruste medebewoner. We hebben de flat aan gewone particulieren verkocht, die niets anders willen dan er zelf wonen. Maandag maar eens gebeld met de mediawoordvoerder van Funda. „We zijn niet met deze vorm van oplichting bekend”, zegt ze. „Althans niet dat er materiaal van Funda bij wordt gebruikt. We kunnen er ook weinig tegen doen. De foto’s en teksten zijn eigendom van de makelaar. We kunnen bijvoorbeeld niet een merkje zetten op de foto’s met Funda er op. Het is natuurlijk wel heel vervelend dat het gebeurt.”

Potentiële huurder meldde zich bij makelaar

Vervolgens komt er een telefoontje van onze verkoopmakelaar, Albrechtus Tebbens Torringa. Op zijn kantoor heeft zich maandagochtend een mevrouw gemeld die de flat wel wilde huren, maar hoorde dat de flat bij hem te koop had gestaan en daarom kwam ze maar eens wat informatie inwinnen.

Mevrouw had een uitgebreide mailwisseling achter de rug met ene Torben Andreasen. De Deen studeerde in Groningen en had daarna de flat samen met zijn vrouw gekocht, beweerde hij. Sinds het overlijden van zijn moeder woont meneer Andreasen weer in Denemarken, schreef hij. Hij besloot de flat in de verhuur te doen en was een paar weken geleden al voor niks naar Groningen gekomen. De potentiële huurders zagen er toch maar vanaf omdat ze de borg niet konden opbrengen. „ I was so disappointed!! ” Om opnieuw een vergeefse reis te voorkomen, wil meneer Andreasen graag dat mevrouw bij voorbaat de borgsom van twee maanden huur stort.

Te lage huurprijs

„Het is heel lastig hier grip op te krijgen”, zegt makelaar Bernd de Jong van kantoor Tebbens Torringa. „Deze oplichters bieden een woning met een te lage huurprijs aan om mensen te lokken. Ze plaatsen ergens een advertentie, halen hem er na korte tijd af en plaatsen hem opnieuw ergens anders. Natuurlijk staan er alleen vage contactgegevens bij.”

De woningmarkt is krap en dat werkt oplichtingspraktijken in de hand, zegt ook woordvoerder Marc van der Lee van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. „Mensen zitten erg om woonruimte verlegen en daardoor doen ze onverantwoorde dingen. Ik weet dat dit soort dingen vaker voorkomt, maar het gaat me te ver om van een trend te spreken. Het enige wat je kunt doen is als consument erg opletten en alles checken voor je ergens mee in zee gaat.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Woningmarkt
menu