De tijd van pappen en nathouden is voorbij in het Noorderplantsoen in Groningen. Burgemeester Koen Schuiling neemt harde maatregelen tegen raddraaiers: 'Ik spreek veel mensen die zeggen: ik kom er niet meer'

De teloorgang van het Noorderplantsoen is al lang niet meer te stoppen met extra afvalbakken en een goed gesprek met lawaaischoppers.

Tientallen jongeren worden door de politie uit het Noorderplantsoen weggestuurd.

Tientallen jongeren worden door de politie uit het Noorderplantsoen weggestuurd. Foto: Van Oost Media

In het Noorderplantsoen heerst een alcoholverbod en moet het ’s avonds na tien uur stil zijn. Dat is nodig om van dit pareltje geen platgetrapte tuin te maken. Want naast de herrie is de dagelijkse berg achtergelaten zwerfafval een bron van ergernis bij het stadsbestuur en vele bezoekers. Om te kunnen optreden wordt de algemene plaatselijke verordening aangepast.

Ingrijpen en niet naïef zijn

Enkele politieke partijen in de gemeente Groningen hebben moeite met de harde maatregelen in het park, maar burgemeester Koen Schuiling vindt dat de gemeenteraad niet naïef moet zijn. De overheid moet optreden, anders is ze geen knip voor de neus waard. De tijd van pappen en nathouden is voorbij. Er is langdurige inzet nodig om het Noorderplantsoen terug te veroveren op de raddraaiers.

Schuiling stelt dat ‘we’ langzamerhand in de situatie zijn beland dat mensen grenzen opzoeken en erover gaan. Jarenlang is op een andere manier geprobeerd de overlast te beperken, maar het punt dat dit zicht biedt op enige succes is gepasseerd. Daarom zijn er ook al gebiedsverboden opgelegd.

Teloorgang al eerder ingezet

De teloorgang van het park in het hart van de stad is al enige tijd geleden ingezet. Een grote groep overlastveroorzakers houdt zich na tien uur ’s avonds constant op in het park en laat zich niet meer laat aanspreken op haar gedrag.

De burgemeester verdedigde woensdag in de raad zijn harde maatregelen. Diverse partijen probeerden de maatregelen wat te verzachten. Dat gebeurde met de stelling dat de overlast wordt veroorzaakt door een kleine groep ‘hufters’. De goeden die ’s avonds in alle rust een borreltje willen nuttigen in het Noorderplantsoen mogen niet onder de kwaden leiden. Bovendien gaat een deel van de lawaaischoppers vast wel weer naar de kroeg als het weer mag. Daar komt bij dat vooral studenten vaak krap behuisd zijn en het park nodig hebben om te luchten. De coronatijd waarin velen in een isolement zaten, heeft er flink ingehakt. Dat dit tot nachtelijke uitbarstingen leidt is niet goed te praten maar wel begrijpelijk.

 

‘Andere sfeer ontstaan’

Schuiling helpt de gemeenteraad uit de droom. De druk op het Noorderplantsoen heeft niets met corona te maken. In het park is sluipenderwijs een andere sfeer ontstaan. Het is een mentaliteitskwestie. Een grote groep laat zich na tien uur niet meer laat aanspreken op haar gedrag. ,,Daarna maken we dingen mee die niet meer normaal zijn. Dat gaat over het gooien van bierflessen naar toezichthouders en grote monden.’’

Raadsleden willen bezoekers betrekken bij het nemen van maatregelen. Hoe kijkt de werkgroep toegankelijkheid hier eigenlijk tegen aan? De VVD vreest een ‘waterbedeffect’, want is de burgemeester niet bang dat ze met 26 man in een stadstuintje in de Schildersbuurt gaan zitten? GroenLinks wil het gesprek aangaan met de bezoekers van het Noorderplantsoen. Schuiling wil niet flauw zijn. ,,Welke bezoekers? Ik spreek veel mensen die zeggen: ik kom er niet meer.’’ De raad wil over enige maanden kijken naar het effect van het strengere beleid. De burgemeester is er glad voor om de maatregelen er weer af te halen als het kan.

‘Meer te doen in de stad’

Vooralsnog vindt het stadsbestuur het onacceptabel dat bij omwonenden de ramen in de sponningen trillen door het gebruik van geluidsboxen in het park. Alle roosters van de toezichthouders zijn omgebouwd om in het Noorderplantsoen te kunnen optreden. Voor de inzet van een extra peloton stadsbeheer voelt het gemeentebestuur niets. De mensen zijn al voor dag en dauw bezig om het park toegankelijk te houden. Iedere ochtend komt er een grote wagen met aanhanger afgeladen weer uit. ,,We hebben meer te doen in de stad’’, meent Schuiling.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu