Ziekenhuizen in Groningen en Drenthe willen wachtlijsten wegwerken. Worden door corona uitgestelde operaties 's avonds en in het weekend ingehaald? 'We hebben niet ineens meer personeel'

Ziekenhuizen in Groningen en Drenthe onderzoeken hoe ze na de zomer door corona uitgestelde operaties alsnog kunnen inhalen.

Foto:

Foto: Corne Sparidaens

Opties als opereren in de avonduren en in het weekend liggen op tafel in de ziekenhuizen van Treant in Drenthe en het Martini Ziekenhuis in Groningen. Ook veel andere ziekenhuizen in het land hebben plannen om voor de planbare ingrepen de vaste werktijden los te laten om de door corona ontstane achterstanden in te kunnen lopen.

Cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) maken duidelijk dat er tussen maart 2020 en afgelopen mei landelijk zo’n 300.000 operaties minder zijn geweest dan normaal. De wachtlijsten zijn vooral ontstaan bij kno-, orthopedie-, gynaecologie-, en plastische chirurgie-afdelingen.

‘Uitermate krap’

Het wegwerken van de wachtlijsten is alleen geen kwestie van simpelweg meer personeel inroosteren in de avonduren en in de weekenden. Al was het alleen al omdat zorgwerknemers een zeer druk jaar hebben gehad en niet nog eens onbeperkt extra uren kunnen draaien. „Op sommige afdelingen is het uitermate krap met het personeel”, zegt Hetty Casemier van Martini Ziekenhuis in Groningen. „We kijken naar allerlei manieren om meer inhaalzorg te kunnen uitvoeren. Meer werk in de avond en de weekenden zijn daar onderdeel van.”

Om de extra zorg gefinancierd te krijgen, moeten de ziekenhuizen in de regio met elkaar en met de zorgverzekeraars om tafel.

Onzekere factoren

Bij het kunnen opschalen om de wachtlijsten weg te werken zijn niet alleen de financiering en het beschikbare personeel onzekere factoren, ook de huidige coronagolf speelt een rol, zegt Casemier. Moet personeel ingezet worden voor coronazorg, dan gaat dat ten koste van de inhaalzorg.

Ook bij de ziekenhuizen van Treant (in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal) is het verruimen van de werktijden in de avond en de weekenden onderwerp van gesprek. „Vanaf september willen we de reguliere zorg weer op orde hebben en de inhaalzorg opstarten”, zegt woordvoerder Erwin Kikkers. Hoe precies, „daar zijn we mee aan het rekenen”, aldus Kikkers. „Want we hebben niet ineens meer personeel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu