Inspectie: busmaatschappij Qbuzz beschermt chauffeurs onvoldoende tegen agressie en geweld

Op lijn 73 krijgen buschauffeurs relatief vaak te maken met geweld. Foto: ANP

Busmaatschappij Qbuzz beschermt haar chauffeurs onvoldoende tegen agressie en geweld. Dat blijkt uit een rapport van de arbeidsinspectie.

Aanleiding van het onderzoek is de situatie op lijnen 72 en 73, tussen Emmen en Ter Apel. In bussen en bij haltes aan die lijnen krijgen chauffeurs relatief vaak te maken met geweld en agressie.

Uit gesprekken van de inspectie met personeel blijkt dat niet alle chauffeurs training hebben gehad waarin ze leren hoe ze hiermee moeten omgaan.

Qbuzz verzuimt bovendien meldingen van incidenten structureel op juiste wijze te evalueren: teammanagers geven niet altijd terugkoppeling, nazorg is onvoldoende geregeld en komt laat op gang.

Vertrouwenspersonen zijn niet toegankelijk

Op het agressieprotocol van de busmaatschappij is het nodige aan te merken: het is niet vastgelegd hoe medewerkers moeten omgaan met agressie, hoe ze assistentie kunnen inroepen en hoe ze incidenten moeten melden.

De inspectie constateert ook dat een deel van de vertrouwenspersonen in het bedrijf een leidinggevende functie bekleedt. Daardoor zijn ze niet onafhankelijk en toegankelijk, schrijft de dienst.

Qbuzz krijgt een jaar om agressietraining aan chauffeurs op orde te krijgen. Voor de andere overtredingen geldt dat het bedrijf voor 1 december beterschap moet tonen.

‘Rapport verdwijnt bewust in een la’

Volgens vakbond FNV stopt de busmaatschappij het rapport bewust in een la. ,,Het is in juli naar de directie van Qbuzz gestuurd en een aantal maatregelen moet voor 1 december zijn genomen’’, zegt FNV-bestuurder Edwin Kuiper. ,,Maar werknemers hebben nog niets daarover gehoord. Laat staan dat de inhoud van het rapport met ze is gedeeld.’’

Qbuzz is verrast door de beschuldigingen van FNV. ,,Omdat onze medewerkersvertegenwoordiging en de FNV het rapport hebben, is het niet stilgehouden. Op alle punten uit het rapport zijn verbeteracties ingezet. Ook dat is bekend. Dus de framing van FNV, daar klopt niets van’’, zegt een woordvoerder.

Nieuws

menu