Inspectie onderzoekt erectiepillenhandel Dokter Jaap

De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt de handelwijze van erectiepillensite Dokter Jaap. Dat antwoordt minister Schippers van volksgezondheid op kamervragen.

Mannen met erectieproblemen kunnen hun gegevens invoeren op de site Dokter Jaap, die mede door farmaceutisch bedrijf Ely Lilly is opgezet. Dokter Jaap stuurt vervolgens een email aan de huisarts van de man, met het verzoek de patiënt erectiepillen voor te schrijven. Enkele huisartsen uitten in Dagblad van het Noorden kritiek op deze handelwijze omdat het volgens hen ongeoorloofd is dat een farmaceutisch bedrijf zich bemoeit met wat huisartsen voorschrijven. Bovendien zou Dokter Jaap volgens de huisartsen in onbeveiligde mails vertrouwelijke privégegevens van patiënten versturen.

De SP stelde kamervragen over de kwestie. Minister Schippers antwoordt dat er strenge regels gelden voor geneesmiddelenreclame en het ter hand stellen en te koop aanbieden van medicijnen. ,,Ik vind het heel belangrijk dat aan deze wet- en regelgeving wordt voldaan’’, stelt ze. Vandaar het onderzoek door de inspectie.

Ze lijkt gezien de antwoorden niet van mening dat de privacyregels worden overtreden maar stelt dat dit een zaak is van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). ,,Ik heb begrepen dat de AP de regels zo interpreteert dat een betrokkene die een webformulier invult, daarmee toestemming geeft die gegevens te verwerken.’’

Dokter Jaap zelf stelt dat de privacyregels absoluut niet worden overtreden. Privégegevens van patiënten staan niet in emails zelf maar in een beveiligde link in die mails. Het bedrijf achter Dokter Jaap heeft de gang van zaken gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens de minister moet die toezichthouder zelf bepalen of verder onderzoek nodig is.

Nieuws

Meest gelezen

menu