Groninger Museum koopt installatie glaskunstenaar Chihuly voor bijna miljoen euro; grootste aankoop ooit

'Grand Stairwell Installation' van Dale Chihuly. Foto: Siese Veenstra

Het Groninger Museum heeft een belangrijk werk van de Amerikaanse glaskunstenaar Dale Chihuly verworven: Grand Stairwell Installation. Het museum betaalde - met steun van een aantal fondsen - 998.000 euro voor het kunstwerk. Het is de grootste aankoop van het museum in zijn geschiedenis.

De vorige grote aankoop van het Groninger Museum was een kast van H.N. Werkman. Daar betaalde het museum 300.000 euro voor.

Het Groninger Museum hield in de winter van 2018/ 2019 een overzichtstentoonstelling van glaskunstenaar Dale Chihuly: CHIHULY. Deze expositie, de grootste Chihuly-expositie ooit in Europa, trok 156.000 bezoekers.

Zeventig rode, oranje en gele glazen vormen

Hoogtepunt van de tentoonstelling was een voor de trapzaal van het museum ontworpen installatie. Deze Grand Stairwell Installation bevat zeventig rode, oranje en gele glazen vormen, de zogeheten Persians. Deze bedekken de drie wanden van de twaalf meter hoge zaal. Elk glazen sculptuur weegt tussen de 8 en 15 kilo. De installatie is vanaf verschillende etages en vanaf de trap te zien.

,,Het was een grote eer dat ik mijn solotentoonstelling CHIHULY in het Groninger Museum kon presenteren'', zegt Dale Chihuly. ,,Het was niet alleen mijn grootste tentoonstelling in een Europees museum ooit en een kans om mijn werk met een nieuw publiek te delen, maar de esthetiek van het museumgebouw is ook erg inspirerend. Ik hou van de kleurrijke en interessante ruimtes – het resultaat van een architecturale samenwerking geleid door Alessandro Mendini – en ik ben verheugd dat mijn Grand Stairwell Installation een permanente plek krijgt in dit gebouw dat ik zo bewonder.”

Nieuws

Meest gelezen

menu